Manje građana planira putovati na odmor nego ostati doma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2013. u 13:02
Ilustracija (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

U posljednje tri godine u Hrvatskoj se uočava trend stagnacije višednevnih odmora izvan mjesta boravka

Ove godine, po prvi put u posljednjih 11 godina, manje je hrvatskih građana koji planiraju višednevne odmore (48 posto), u odnosu na one koji će ostati kod kuće ili otputovati negdje na kraće razdoblje (52 posto), pokazuje novo istraživanje GfK-a obavljeno na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika.

U posljednje tri godine u Hrvatskoj se uočava trend stagnacije višednevnih odmora izvan mjesta boravka, a u 2013. godini zabilježen je najniži postotak građana koji namjeravaju barem jednom otputovati izvan svog mjesta boravka, a da putovanje ne traje manje od pet dana. Od 48 posto ispitanika koji planiraju otputovati, najviše je onih koji na odmor planiraju samo jednom tijekom ove godine – njih 31,3 posto. Dva putovanja planira 10 posto ispitanika, a tri i više 6,3 posto.

Regionalno gledajući, najviše onih koji planiraju odmor izvan svog mjesta boravka je među Zagrepčanima – 64 posto, dok je najmanje takvih među Dalmatincima – samo 24 posto. S porastom dobi smanjuje se broj onih koji će na odmor – najmlađi (15 do 24 godine) će u najvećem broju negdje otputovati – 65 posto, dok će se 24 posto najstarijih (preko 65 godina) odmarati na nekoj drugoj adresi dulje od pet dana. Što su Hrvati obrazovaniji to češće putuju kako bi se odmorili – među onima sa završenim fakultetom otputovat će 66 posto, dok je takvih među osobama s najnižim obrazovanjem svega 8 posto.

Na odluku o putovanju također snažno utječe novac – samo 12 posto ispitanika s najnižim primanjima kani si priuštiti putovanje, dok je među osobama s prosječnim mjesečnim primanjima iznad 11.000 kuna takvih čak 81 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close