Mađarski mediji: Prodaja Ininog udjela gubitnička situacija za obje tvrtke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2013. u 11:48
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Mađarski analitičar zaključuje da bi MOL-ova prodaja udjela u Ini vjerojatno bila gubitnička situacija za obje strane.

MOL-ova objava sugerira da grupa i dalje traži suradnju s hrvatskom Vladom, a ako ne uspije postići dogovor, razmotrit će opciju prodaje Inina udjela, smatra Attila Vago, analitičar u mađarskom investicijskom društvu Concorde Securities, a prenosi mađarska novinska agencija MTI

Vago smatra da postoji nekoliko kompromisnih rješenja, osim prodaje, pa spominje i transfer imovine Ine na hrvatsku državu. Ističe također da su postizanje dogovora ili pripreme za prodaju dugački procesi, koji vjerojatno neće biti dovršeni do kraja godine.

Mađarski analitičar zaključuje da bi MOL-ova prodaja udjela u Ini vjerojatno bila gubitnička situacija za obje strane.

Agencije će MOL-u sniziti rejting ako proda Inin udjel

Nešto slično poručili su i iz američkog Citigroupa, kada je početkom listopada MOL objavio da preispituje strateški portfelj.

"Smatramo da je najizgledniji scenarij sporazum u nastavljenim pregovorima MOL-a i hrvatske vlade o budućnosti Ine. Skeptični smo u pogledu mogućnosti da hrvatske vlasti preuzmu punu kontrolu nad Inom, kao i u pogledu sposobnosti bilo MOL-a, bilo Vlade da nađu kupca za svoje udjele, s obzirom na značajnu izloženost Ine posustalom europskom segmentu traganja i proizvodnje", procijenio je tada analitičar Citigroupa Mukhtar Garadaghi.

Početkom listopada Citigroup je potvrdio ciljanu cijenu dionice MOL-a na 15.100 forinti, ali pod pretpostavkom da ne bude promjena u postojećoj vlasničkoj strukturi hrvatske Ine. Danas je na burzi u Budimpešti cijena dionice MOL-a bila ispod te razine, na 14.700 forinti.

Citigroup je tada istaknuo da je Ina važno poslovanje za MOL jer generira oko 20 posto MOL-ovog operativnog novčanog toka i važan je oslonac za budući rast.

Ina proizvodi 40 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno, što čini oko 40 posto MOL-ove konsolidirane proizvodnje.

Inina tržišna kapitalizacija iznosi oko 7,5 milijardi dolara, što znači da vrijednost MOL-ovog udjela u kompaniji iznosi 3,8 milijardi dolara, procijenili su početkom listopada u Citiju.

Agencija Standard & Poor's u listopadu je pak, podsjećaju mađarski mediji, snizila izglede za dugoročni rejting MOL-a, koji iznosi „BB+“, zbog razvoja situacije oko udjela te tvrtke u Ini.

Agencija je tada objavila da taj njezin korak odražava vjerojatni učinak koji bi na MOL imala djelomična ili potpuna prodaja njegova udjela u Ini.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Baš me zanima zašto je to gubitnička pozicija za Hrvatsku?

kamenjarac ;;;; Lupaš gluposti.Nema buisnis u naftnom sektoru na dug,sve se plaća odmah ili mali poček.Radio sam u Sirya 9 godina.Svaka dobra company diže kredite.Sirya se sigurno isplačuje,nakon smirivanja situacije.

pa šta vam nije jasno da je MOL hto preko kupnje INE doći do naftnih tržišta u Libiji, Siriji, Iraki i Egiptu . I to za male pare . A sad je sve to otišlo na kvasinu , a dugovi INE su ostali ( npr. samo u Siriji cca 750 mil $) . I šta da rade ? Prodaju tu izgubljenu firmu….neka dugove plaća RH

New Report

Close