Ma kakav plin za TE Plomin! To su bedastoće, kaže Čačić

Autor: Marija Brnić , 07. studeni 2012. u 22:00
Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić/PIX

Balcans.com prenio Zmajlovića da će investitor odlučiti o energentu u Plominu, ali odluka je donijeta i nema nazad.

Popuštaju li HEP i Ministarstvo gospodarstva pritiscima da se odustane od ugljena kao energenta u TE Plomin C?

Takve dvojbe potaknuo je jučer portal Balkans.com koji prenosi izjavu hrvatskog ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da će o energentu u Plominu odlučiti HEP i Ministarstvo gospodarstva. Zmajlovićeva izjava poklopila se i s propitkivanjima iz oporbenog HDZ-a, kojeg ne smeta sam energent, nego kašnjenje i neodlučnost u realizaciji projekta. "Ma kakav plin, to su prave bedastoće", presjekao je sve dileme prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, a prvi čovjek HEP-a Zlatko Koračević podsjeća kako je u tijeku međunarodni natječaj s točno propisanim propozicijama i ugljenom kao energentom. Čačić nije želio ulaziti u polemike s kolegom iz Vlade, ali se osvrnuo na to kako nekoga u Hrvatskoj silno smeta da udjel ugljena sa sadašnjih 7 posto s novim blokom na Plominu poraste na 15 posto u proizvodnji električne energije, dok je to u EU i dalje najzastupljeniji oblik fosilne energije, s prosječnim učešćem iznad 30 posto, a u nekim zemljama poput Njemačke i iznad 50 posto.

Iz Ministarstva zaštite okoliša, pak, nam je pojašnjeno da su mediji u Srbiji prenijeli izjavu koju je Zmajlović dao potkraj listopada, kada je pokretana tužba Istarske županije i Zelenih protiv Ministarstva. Zmaajlović je u tom kontekstu pojasnio da Ministarstvo zaštite okoliša ne odlučuje o tome koji energent će se koristiti u elektrani, nego to čini investitor (HEP), dok Ministarstvo zaštite okoliša utvrđuje najstrože standarde kojih se neovisno o energentu mora pridržavati radi zaštite prirode. Inače, osim od ugljena u Plominu C, HEP ne odustaje ni od povećanja cijene grijanja. Koračević najavljuje da će HEP iskoristiti zakonske mogućnosti i HERA-i predati zahtjev za poskupljenjem u otprilike istim razinama iz ranijeg zahtjeva od 36,7 posto. Najavio je to prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji na znanstvenoistraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima s Fakultetom elektrotehnike i računarstva i Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

VLADA MJENJA TEKST HRVATSKE HIMNE :

http://www.index.hr/lajk/poster/11762/vlada-mijenja-tekst-hrvatske-himne

a ko tebe postavi,jadna nam majka, pored toliko stručnih ljudi
a da malo pitaš eksperta za energetiku npr tonći tadića
ugledajte se na njemačku , gase nuklearke i grade vjetrenjače
a koliko serete okko te termoelektrane i triba vam deset godina da to realizirate
u kini se sagradi jedna sedmično

Je li moze proci jedan dan da Caciceva izjava ne bude naslovna vijest?

Cacic je uspio u medijima isprofilirati sebe kao spasitelja drzave i ekonomije.

Ja sam tvoj prvi potpredsjednik i drugog nemas.

Covjek postaje ozbiljna konkurencija crkvi. Sa ovolikom kolicinom ljudi koji cekaju spas od njega uskoro ce Cacicizam postati vodeca religija u drzavi.

Ova bu*ala uopće ne razmišlja o budućnosti!!!

New Report

Close