Lovci najbolji koncesionari, uskoro više naknade

Autor: Marija Brnić , 24. travanj 2014. u 22:00
Jedini uredno podmiruju obveze/D. Mirković/PIXSELL

Cilj: podizanje prihoda s te osnove za 200 mil. kn godišnje.

Svim ministarstvima koja izdaju koncesije Vlada je dala rok od 30 dana za izmjenu propisa i povećanje koncesijskih naknada.

Takav zadatak od kolega traži ministar financija Slavko Linić u sklopu procedure prekomjernog deficita, a cilj je da se prihod proračuna s te osnove podigne za 200 milijuna kuna na godišnjoj razini. Linić očekuje da sama ministarstva predlože model kojim će jamčiti povećanje naknada, i to i u fiksnom i u varijabilnom dijelu. Od drugih ministarstava već je zatražilo i reviziju svih ugovora i raskid onih čiji korisnici šest mjeseci nisu plaćali naknade. Ministarstvo gospodarstva raskinulo je tako 24 ugovora o koncesiji, Minstarstvo poljoprivrede lani je raskinulo njih 40, dok trenutačno provode nagodbe i pregovaraju o prodaji i otpisu dijela duga.

No, koncesionari s kojima su nazadovoljniji i koji jedini uredno podmiruju sve obveze, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, samo su lovci. Ministarstvu pomorstva i prometa koncesionari najviše duguju, 50 milijuna kuna, s tim da najveći dio od toga duguje 11 koncesionara, a s trojicom od njih pokrenuto je raskidanje ugovora. Ministarstvo zdravlja ima sklopljenih oko pet tisuća ugovora, a naplata je uredna. Takvo iskustvo ima i Ministarstvo poduzetništva sa slobodnim zonama. Ni Porezna uprava nema raskinutih ugovora jer nema dužnika među koncesionarima za igre na sreću i casina, dok za gospodarenje posebnim otpdom, koje daje Ministarstvo zaštite okoliša, nije ni predviđeno plaćanje naknade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close