LNG donosi 10.000 novih radnih mjesta

Autor: Tanja Čorak , 30. studeni 2008. u 22:00

Juraj Puhalović predstavio paket efekata LNG-a

Prema riječima stručnjaka s tridesetogodišnjim radnim stažem u SAD-u, Jurja Puhalovića, LNG terminal na Krku više je od obične puke investicije.

Puhalović smatra da bi, među ostalim, taj LNG projekt mogao donijeti čak 10.000 novih radnih mjesta. Na okruglom stolu u Rijeci Puhalović je u nedjelju predstavio paket efekata LNG-a na gospodarstvo, nazvavši ga “Apolo program” hrvatskog gospodarstva. Ukratko, ciklički efekti od LNG terminala, koji bi prema raznim studijama trebao u Hrvatskoj biti lociran u moru ispred Omišlja, na otoku Krku, ne samo da bi nosio značajne financijske efekte, već bi od toga pogona, terminala druge dobre poslovne posljedice omogućile prstenasti benefit regiji, razvoj sasvim novih gospodarskih grana, te orijentaciju na ekološki prihvatljive energente. Osnovni je preduvjet za to da LNG projekt bude u većinskom domaćem vlasništvu. “U suprotnom, stranci nam neće dozvoliti da sve ovo razvijemo”, komentirao je Puhalović. Za sada je poznat koncept da će u projektu LNG terminala u domaćem vlasništvu ostati 25 posto, dok je 75 posto vlasništva namijenjeno inozemnim kompanijama. Osim 10.000 novih radnih mjesta, očekuje se i zadržavanje postojećih, uključivši i djelatnosti brodogradnje. Gradnja terminala stoji 600 milijuna dolara, dok gradnja novog cjevovoda stoji 500 milijuna dolara. Brodogradilišta bi se uključila u projekt kroz gradnju LNG tankera, koji su pet puta skuplji od klasičnih što ih sada grade. Brodogradnja bi razvila i nove djelatnosti, kao što su održavanje turbina i motora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prilično točna konstatacija Puhalovića, u samoj izgradnji domaća operativa uključuje se sa najmanje 30-40% potencijala, dalje otvara veliki investicijski ciklus same Dine, ne samo u proizvodnji polimera već i u proizvodnji el. energije (kogeneracija). Prilično kompleksan i razvojan projekt kojeg trenutno večina ulagača ne opservira u dovoljnoj mjeri. Dioki nije za “kladioničare” sa 5-10k, već za ulagače sa većim ulozima koji mogu očekivati multiplicirani povrat u nekoliko godina. Za “kladioničare” to je predug period, ovdje ipak Buffetovski ulagači dolaze na svoje.

New Report

Close