Ljubljana i Zagreb 'junaci' su jednog od deset najskandaloznijih sporova 2015.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Taj ugledni izdavač listu 10 najistaknutijih spornih slučajeva s područja međunarodnog prava objavljuje početkom svake godine, a radi se o izdavačko-nakladničkom odjelu jednog od najstarijih britanskih sveučilišta.

Lanjski arbitražni skandal, izazvan razotkrivanjem razgovora slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik, jedan je od deset najistaknutijih pravnih slučajeva u prošloj godini koji u budućnosti mogu djelovati na razvoj međunarodnog prava, prema ljestvici Oxford University Pressa (OUP).

Taj ugledni izdavač listu 10  najistaknutijih spornih slučajeva s područja međunarodnog prava objavljuje početkom svake godine, a radi se o izdavačko-nakladničkom odjelu jednog od najstarijih britanskih sveučilišta. UPI je između ostalim izdavač poznatog Oxforskog rječnika engleskog jezika, brojnih obrazovnih i znanstvenih izdanja, ali i kuća koja tiska najviše primjeraka Svetog pisma u svijetu.

 Na prvo mjesto ljestvice događaja iz prošle godine koji će utjecati na međunarodno pravo pravni stručnjaci Oxford University Pressa postavili su sporazum o smanjivanju klimatskih promjena, postignut krajem prošle godine u Parizu, na drugom su pravne aporije izazvane internacionalizacijom građanskog rata u Siriji, a na trećem izbjeglička kriza, koja je po ocjenu UPI-jeva ocjenjivačkog tima pokazala da u zaoštrenim uvjetima međunarodno pravo bez političke volje nije djelotvorno.
Na listi najutjecajnijih  događaja povezanih s pitanjima međunarodnog prava slijede napetosti u Južnom kineskom moru povezane s graničnim sporovima, oko čega se vodi postupak pred Međunarodnim sudom za pomorsko pravo, te drugi granični i trgovinski sporovi, a na deseto mjesto stavljen je i hrvatsko-slovenski arbitražni skandal zbog kojega je Hrvatska odustala od arbitraže, te nakon toga izrazila spremnost da se prijepor riješi bilateralno ili pred nekom kredibilnom međunarodnom pravnom ustanovom.

Otkrivanje tajno snimljenih razgovora slovenskog arbitra i sluužbenice ministarstva vanjskih poslova, koji su nakon toga dali ostavke, možda nije jedan od najutjecajnijiih slučajeva koji će utjecati na razvoj međunarodnog prava, ali je svakako u prošloj godini bio jedan od najskandaloznijih, ocjenjuje OUP. 

Komentari (1)
  • Funky
    Funky 12:06 16.1.2016.

    Za svaku svadju je potrebno dvoje ali isto tako zna se da je kao i kod razvoda, uglavnom jedna strana kriva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!