Ljekarnička komora štiti i građane

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2010. u 22:00

Magistar farmacije i predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan govori o njenom radu tijekom 15 godina postojanja i planovima

Ljekarništvo u Hrvata ima vrlo dugu povijest. Pojavu gradskih ljekarni na tlu Hrvatske nalazimo u sam osvit oblikovanja ljekarničke djelatnosti kao zasebne struke, u 13. stoljeću. Ljekarništvo je oduvijek imalo važnu ulogu u promoviranju, održavanju i poboljšanju zdravlja.

Uloga ljekarnika usmjerena je prema korisniku kroz upućivanje o pravilnoj uporabi lijeka, savjetovanje o izboru lijeka u samoliječenju, a po pitanju lijekova to je skrb o pravilnom čuvanju lijeka, nabavi te izradi lijekova. Osnivanjem Hrvatske ljekarničke komore 1995. godine stvorena je strukovna organizacija koja će omogućiti oblikovanje stručnih i ekonomskih interesa ljekarništva. HLJK je samostalna i neovisna strukovna organizacija koja predstavlja i zastupa ljekarničku struku i ljekarničku djelatnost u Hrvatskoj, čuva ugled i prava ljekarničke struke, te održava stegu unutar struke i djelatnosti. Članovi Komore mogu biti magistri farmacije koji su položili stručni/državni ispit. Magistri koji rade na poslovima neposredne zdravstvene zaštite obavljajući ljekarničku djelatnost obavezni su članovi Komore koja im izdaje Odobrenje za samostalan rad koje ih obvezuje na kontinuirano stručno usavršavanje. Djelokrug rada Komore utvrđen je Zakonom o ljekarništvu i Statutom HLJK. Kao javne ovlasti Komora vodi Registar magistara farmacije koji obavljaju ljekarničku djelatnost – u Komoru je učlanjeno 3255 magistara od kojih 2641 radi u javnom ljekarništvu, 104 u bolničkom ljekarništvu, a 510 ne obavljaju ljekarničku djelatnost i zaposleni su u Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, Farmaceutsko biokemijskom fakultetu, farmaceutskoj industriji, veledrogerijama). Komora daje, obnavlja i oduzima Odobrenja za samostalan rad. Odobrenje se izdaje na rok od 6 godina, a za obnovu je potreban dokaz o stručnom usavršavanju. Odobrenje se obnavlja za slijedećih 6 godina do navršenih 65 godina života.

Nakon navršenih 65 godina magistar farmacije dužan je svake godine obaviti propisani zdravstveni pregled radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje ljekarničke djelatnosti i odobrenje mu se obnavlja za razdoblje od 1 godine. Odobrenje se može obnavljati do 75. godine života pod uvjetom da je zdravstveno sposoban. Komora također vodi i Registar ljekarni, ljekarničkih depoa, galenskih laboratorija i laboratorija za provjeru kakvoće galenskih pripravaka i identifikaciju ljekovitih tvari. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je osnovano 1056 ljekarni i to u sastavu županijskih ljekarničkih ustanova, 195 ljekarni i 21 ljekarnički depo, 133 ljekarne u zakupu, 146 privatnih ljekarni, u sastavu privatnih ljekarničkih ustanova 541 ljekarna i u sastavu domova zdravlja 20 ljekarni. HLJK obavlja i redoviti i izvanredni stručni nadzor nad radom ljekarničkih radnika. Plan stručnih nadzora donosi Vijeće HLJK. U 2010. obavit će se 50 stručnih nadzora raspoređenih po svim županijama. U svakoj županiji obavit će se najmanje jedan redoviti stručni nadzor nad radom ljekarne. Komora daje i stručna mišljenja i sudjeluje kod pripreme propisa iz područja ljekarničke djelatnosti i ostalih propisa koji utječu na obavljanje ljekarničke djelatnosti, pruža zaštitu građanima u ostvarivanju prava s obzirom na kakvoću, sadržaj i vrstu ljekarničke usluge koja im se pruža. Organizira trajno stručno usavršavanje za magistre farmacije i provodi provjeru stručnosti, zastupa interese svojih članova kod sklapanja ugovora sa HZZO-om i drugim osiguravateljima, utvrđuje način oblikovanja maloprodajnih cijena lijekova i drugih sredstava koji nisu predmet ugovaranja sa HZZO-om, daje prethodno mišljenje na akt HZZO-a kojim se utvrđuje način provođenja plana i programa mjera zdravstvene zaštite, osnove za sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim djelatnicima. Obavljajući svoju zadaću Komora osigurava građanima, korisnicima ljekarničkih usluga kvalitetnu i stručnu uslugu te poštivanje njihovih prava kako kao pacijenta tako i kao potrošača – korisnika usluga.

Mate Portolan

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gospodine Portolan, javno Vas pozivam da u ime proklamiranih načela Hrvatske ljekarničke komore objavite cijenu po kojoj se danas u Hrvatskoj prodaje ” lokacijsko pravo na obavljanje ljekarničke djelatnosti”, a posebno bi me obradovao Vaš povjesni prikaz zakonskog okvir za takovu “trgovonu” od 13 stoljeća .

New Report

Close