Lipanjski skor pogurao nas u europski vrh

Autor: Marina Biluš , 16. kolovoz 2018. u 22:00
U Hrvatskoj je najjači lipanjski skok imala proizvodnja energije, u plusu je bila 12 posto/Dino Stanin/PIXSELL

EU je na mjesečnoj razini imala pad od 0,4 posto, no na godišnjoj je ipak s pozitivnim predznakom na 2,6%.

Nakon mršavih rezultata krajem prošle i početkom ove godine, te blagog oporavka koji je potom uslijedio, rano ljeto donijelo je osjetniji pomak hrvatskoj industrijskoj proizvodnji koja je u lipnju zabilježila rast od 4,5 posto.

Bilo je to živahno ubrzanje njegova tempa s obzirom na to da je mjesec ranije proizvodnja u plusu bila 1,8 posto. Takav nas je skor doveo do vodećeg mjesta na razini Europske unije. U njoj je, prema Eurostatovoj statistici, gledali se prosjek članica, sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u šestom ovogodišnjem mjesecu pala 0,4 posto naspram svibnja, a tumači se kako je za to najviše kriv pad proizvodnje kapitalnih dobara od dva posto. Tek neznatni plus Uniji je u lipnju donijela samo proizvodnja energije, navode analitičari Europskog statističkog ureda. 

Irci najgori, a najbolji
U društvu "pozitivaca", ali dobrano ispod Hrvatske pozitivnim lipanjskim rezultatom industrijalaca mogle su se pohvaliti Rumunjska (1,7 posto', kao i Češka i Finska, u kojima je proizvodnja rasla po stopi od 1,5 posto. U minusu su pak ostale Irska s golemim padom od 8,9 posto, puno je bolje prošla Nizozemska sa smanjenjem od 1,3 posto, a Mađarska je mjesec zaključila s 1,2 posto lošijim rezultatom od svibanjskog. No, ma koliko odličan plasman Hrvatske na europskoj ljestvici veselio, mora se napomenuti da je lipanjski rast industrijske proizvodnje godišnju nacionalnu sliku tek blago uljepšao.

Kako je Poslovni dnevnik već analizirao prilikom objave indsustrijske statistike, proizvodnja u lipnju bila je 3,1 posto veća nego lani  s tim da se njime ovogodišnji rezultat popravio za svega +0,4 posto. Razlog tomu činjenica je da na kraju svibnja gotovo još nije ni bilo rasta. Podsjetimo, na godišnjoj razini najviše je bila rasla proizvodnji energije koja je ostvarila pozitivan predznak od čak 12 posto, dok su 3,6 posto rasli netrajni proizvodi za široku potrošnju, a intermedijarni su bili u plusu  proizvoda 1,5 posto. S druge strane, kod trajnih proizvoda za široku potrošnju obujam je bio manji za nepunih osam posto. 

Godišnja razina u EU
Što se Europske unije tiče, revidirani podaci Eurostata kazuju da je na godišnjoj razini kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u lipnju rasla 2,6 posto, istim tempom kao i prethodnog mjeseca, čemu je najveći obol dao rezultat vezan za kapitalna dobra, čija je proizvodnja bila 4,4 posto bolja te netrajna potrošačkih dobara koja su bila 3,1 posto bolja. Zanimljivo je da je proizvodnja energije, jedina "svijetla točka" mjesečne lipanjske statistike, na godišnjoj razini u Europskoj uniji zabilježila negativnu stopu rast – dva posto. Mjesečna gubitnica Irska na godišnjoj je razini iskočila kao prvakinja – industrijska joj je proizvodnja rasla 7,7 posto, kažu u Eurostatu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close