Linić: Pronaći ćemo rješenje, nemamo sukob između bankara i Vlade

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2013. u 11:09
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Slavko Linić izjavio je u petak u Bruxellesu da je izglasavanje zakona o potrošačkom kreditiranju u Saboru odgođeno.

Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je u petak u Bruxellesu da je izglasavanje zakona o potrošačkom kreditiranju u Saboru odgođeno kako bi se razmotrilo izvješće Hrvatske narodne banke o visini prosječnih kamatnih stopa na stambene kredite u švicarskim francima.

Zakon o potrošačkom kreditiranju trebao bi olakšati položaj dužnika u švicarskim francima.

"Budući da je Hrvatska narodna banka izradila i poslala dopis mi smo odustali od izglasavanja toga prijedloga tijekom današnjeg dana", rekao je Linić u petak dodajući da postoji mogućnost da se u sljedeći četvrtak na sjednici vlade, nakon što se provjere sve računice, pokuša pronaći kompromisno rješenje "tako da nemamo sukob između bankarskog sektora i vlade".

"Mi poklanjamo daleko veću pozornost izvješću HNB-a i smatramo da je to odgovornije od prijedloga amandmana koje su poslale banke i prema tome mislim da se ne može govoriti o uzmaku. Smatramo da je HNB relevantna ustanova, koja može reći što su prosječno ostvarene i ugovorene kamatne stope kod prvih ugovora. Podacima HNB ipak se može vjerovati", rekao je Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Analiza HNB-a trebala bi poslužiti i za amandman na izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju o izračunu kamatne stope za kredite u švicarskim francima, a primijeni li se najčešće spominjano rješenje da bi se iznos prosječne kamate pri odobravanju kredita u švicarskim francima umanjio za 30 posto, moglo bi proizići da bi se kamatna stopa na stambene kredite vezane uz franak smanjila na oko 3,1 do 3,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close