Liječnici od Ostojića traže informacije o pripravničkom stažu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2013. u 17:25
Guliver/Thinkstock

‘Zašto bismo ostajali u Hrvatskoj kada nam se u inozemstvu trenutačno nudi posao za iste i veće plaće, zašto bismo se vraćali u Hrvatsku kad se Ministarstvo prema nama maćehinski odnosi…’

Četrdesetak hrvatskih liječnika, u otvorenom pismu ministru zdravlja Rajku Ostojiću, upozorilo je danas kako u Hrvatskoj, u kojoj nedostaje tisuću liječnika specijalista, diplomirani doktori medicine u naponu snage nemaju posla, a ni informaciju hoće li i kada biti raspisan natječaj za pripravnički staž.

U Hrvatskoj nedostaje 4300 liječnika da bi se ispunio europski prosjek, a samo u kliničkim bolnicama nedostaje gotovo tisuću specijalista, podsjećaju doktori medicine, koji čekaju na raspisivanje natječaja. Tvrde da žele ostati raditi u Hrvatskoj uz adekvatnu plaću, ali koja, kažu, ne iznosi 1600 kuna. Stoga žele biti informirani o idućem natječaju za pripravnički staž, ali i o tome što će se sa stažem dogoditi od 1. srpnja ove godine, kada Hrvatska pristupi Europskoj uniji.

Ističu i kako ih na sve upite koje su poslali Ministarstvu zdravlja, iz tog ministarstva upućuje na Ministarstvo rada koje ih usmjerava ka Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje se na kraju poziva na Hrvatski zavod za zapošljavanje i tako u krug.

Ministra Ostojića, koji je i sam u više navrata isticao kako će u prvoj godini ulaska u EU iz Hrvatske otići oko 500 liječnika, upozoravaju na alarmantnu činjenicu da je prosječna dob liječnika u Hrvatskoj oko 50 godina.

Zašto bismo ostajali u Hrvatskoj kada nam se u inozemstvu trenutačno nudi posao za iste i veće plaće, zašto bismo se vraćali u Hrvatsku kad se Ministarstvo prema nama maćehinski odnosi unatoč tome što je očito svjesno nedostatnog broja liječnika, pitaju u pismu liječnici. Na kraju, podsjećajući da je njihovo školovanje državu stajalo oko 300 tisuća kuna, ministra pitaju je li siguran da će Hrvati biti zadovoljni s tim da ih kroz par godina liječe stranci.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne razumijem. Pa, natječaj je raspisan u 10-2012.g. i već su sklopljeni ugovori,
i predani prvi zahtjevi poslodavaca za povratom uplaćenog novca za pripravnike-
zdravstvene djelatnike, i to-magistre farmacije, stomatologe i liječnike..
za osnovu plaću i poreze i doprinose,prema ugovorenom koeficijentu koji
iznosi 70 % redovne plaće doktora, magistara i sl. prema Kolektivnom Ugovoru, koji
je u 10-2012. još bio na snazi./koef.1.15/.

Vidi tabelu na stranicama HZZO-.a sa imenima pripravnika i poslodavaca koji su
zatražili pomoć u sufinancranju staža.

New Report

Close