Leko na svečanoj sjednici: Danas imamo razloga biti ponosni

Autor: Agencija VLM , 08. listopad 2012. u 12:41
Polaganje vijenaca povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Potpredsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko /PXL

Neka nam demokratsko zajedništvo bude nadahnuće za daljnje izazove, a i za ovu današnju ekonomsku krizu. Samoupozdanja imamo, kazao je Leko.

Dan neovisnosti Republike Hrvatske prošireno predsjedništvo Hrvatskog sabora obilježilo je svečanom sjednicom na kojoj se nisu pojavili niti svi potpredsjednici Sabora, predsjednici saborskih Klubova zastupnika, a ni predsjednici stranaka. Prvotno je planirano održati sjednicu Hrvatskog sabora posvećenu Danu neovisnosti, no zbog smrti predsjednika Borisa Šprema odlučeno je da se ovaj dan obilježi samo sjednicom Predsjedništva. Obnašatelj dužnosti predsjednika i potpredsjednik Sabora Josip Leko svim je građanima Hrvatske čestitao državni blagdan te im zaželio sreću, mir i zadovoljstvo u krugu obitelji.

– 8. listopada 1991. označio je povijesnu prekretnici u borbi Hrvatske i njezinih građana za osamostaljenje države. Usvajanjem odluke o raskidu državno-pravnih veza na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama činila dotadašnju SFRJ, Hrvatski sabor potvrdio je čvrstu volju hrvatskih građana iskazanu na referendumu za neovisnu i samostalnu Hrvatsku od 19. svibnja 1991. Temljem tog referenduma Sabor je 25. lipnja iste godine donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH i deklaraciju o uspostavi samostalne i suverene RH. Time je Sabor međunarodnoj javnosti, koja je nevoljko gledala na osamostaljivanje Hrvatske i Slovenije, poslao jasnu i nedvosmislenu poruku – ostanak u tadašnjoj SFRJ za Hrvatsku više nije bila opcija – ispričao je Leko te dodao kako je Hrvatska nakon toga odlučno krenula svojim putem – putem slobode, demokracije i samostalnosti.

– Suočeni s velikosrpskom agresijom, svakodnevnim ubijanjem i progonima ljudi, nesmiljenim granatiranjem gradova, razaranjem kulturnih spomenika, crkava, bolnica, hrvatski su građani odluku Sabora o raskidu državno-pravnih veza dočekali s oduševljenjem. Čvrsto ujedinjeni hrvatski građani, u želji da obrane vlastite živote, domove i sigurni u opravdanost i pravednost vlastitih odluka, naših ciljeva, uspjeli smo nadjačati i pobijediti vojnu nadmoć agresora i prevladati međunarodne pritiske i nesklonost međunarodnu osamostaljenju Hrvatske – nastavio je Leko ustvrdivši kako su samostalnost, neovisnost i sloboda Hrvatske neuputni, no da bi ih sačuvali nikada ne smijemo zaboraviti krvavi put koji je naša zemlja morala proći.

– Na tom putu najteži teret pravednog, oslobodilačkog i obrambenog Domovinskog rata i najžešće žrtve podnijeli su hrvatski branitelji kojima u ime Hrvatskog sabora iskazujemo zahvalnost za njihovo bezrezervno domobljublje, za hrabrost, odlučnost i ustrajnost. Hrvatska bez svojih branitelja je kao tijelo bez duše – naglasio je potpredsjednik Sabora.

Nešto više od dva desetljeća Hrvatsku smo od zemlje koja se u obrambenom i pravednom Domovinskom ratu doslovce borila za svoj opstanak uspjeli izgraditi u zemlju kakvom je određuje demokratski Božićni Ustav – kao samostalnu, neovisnu, suverenu državu hrvatskog naroda i svih njezinih građana, državom parlamentarne demokracije i vladavine prava i tržišnog gospodarstva, kaže Leko.

– Sve te demokratske vrijednosti, kao i privrženost antifašizmu i antitotalitarizmu kao sastavnim vrijednostima demoracije i načela na kojima počiva EU kojoj će se Hrvatska kao punopravna članica pridružiti iduće godine, čini našu državu modernom, demokratskom i europskom. Stoga na današnji dan imamo sve razloge da budemo ponosni. U nešto više od dva desetljeća u Hrvatskoj smo postigli enormno puno u državno-pravnoj i političkoj izgradnji, a najviše i prije svega na domoljublju, zajedništvu i vlastitom znanju, koristeći i nadograđujući pozitivno povijesno iskustvo. No, da bi se država potpuno izgradila i u svim područjima funkcionirala u skladu s potrebama i interesima njenih građana, potrebno je više generacija. Neka nam demokratsko zajedništvo bude nadahnuće za daljnje izazove, a i za ovu današnju ekonomsku krizu. Samoupozdanja imamo, pokazali smo ga i u borbi za samostalnost i neovisnost. Uvjeren sam da ćemo isto takvim samoupouzdanjem, zajedničkim naporima svih građana RH, uspjeti sanirati današnje složeno stanje u državi i ekonomiji. Naša djeca i buduće generacije to od nas očekuju – poručio je Josip Leko.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Evo i linka na dijagram o broju ljudi koji su pali ispod granice siromaštva: http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=69&c=hr&l=en . Fakat možemo biti ponosni.

I to čovjek kaže kada nas par godina dijeli od bankrota države?

New Report

Close