Lehander: Rate za Gripene možete plaćati zaradom od offseta

Autor: Saša Vejnović , 19. studeni 2008. u 20:00

Švedska vlada spremna je sudjelovati u financiranju posla

Vjerujemo da je Gripen najbolje rješenje za Hrvatsku jer je riječ o vjerojatno najboljem višenamjenskom zrakoplovu na svijetu, koji se Hrvatskoj nudi po vrlo povoljnim financijskim uvjetima”, rekao je Johan Lehander, direktor kompanije Gripen International, na konferenciji za novinare u srijedu.

Konferencija je održana netom prije otvaranja novog ureda Gripena i Saaba u Zagrebu. Spekulacije da će Hrvatska odustati od kupnje novih zrakoplova te da će obnoviti postojeće MIG-ove Lehander nije htio posebno komentirati, nego je istaknuo prednost modernog zrakoplova poput Gripena, koji će se svakako isplatiti u 40 godina koliki mu je vijek trajanja. Ponovio je da je švedska vlada spremna sudjelovati u financiranju potencijalnog aranžmana s Hrvatskom, što bi omogućilo manje početne rate te daleko niže kamate. Predstavnici Gripena podsjetili su na primjer Poljske koja je počela isplaćivati rate za američke avione čim je potpisala ugovor, dok otplata za Gripen kreće tek kad stigne prvi zrakoplov. Za to vrijeme, kažu predstavnici Gripena, Hrvatska bi mogla već ostvarivati zaradu od offseta i naknadno je trošiti upravo za otplatu tih rata. Saab je spreman Hrvatskoj ponuditi offset u vrijednosti od najmanje sto posto vrijednosti posla.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Katastrofa. Da nam Lehander mora objašnjavati kako na tržištu vojne opreme funkcionira offset! A kaj je general Tuz delal nekoliko godina kao ambasador pri NATO. Barem je to znanje mogao steći i prenijeti u Hrvatsku.
Pa svrha offseta i jeste da isporučilac ponudi nabavljaču takva ulaganja od kojih će država imati prihode koji će isporučiocu osigurati naplatu robe. Ulagač naravno nije isporučilac nego njegovi kooperanti i kooperanti kooperanata i svi ino koji nađu tu svoj interes za ulaganje. To je briga isporučioca. Odgovorno tvrdim da bi za tih 15-stak aviona, Hrvatska trebala dobiti 10-15000 (tisuća) radnih mjesta. Samo mi nemamo ljude koji bi to znali ispregovarati. Našalost naši pregorači, sudeći po njihovim izjavama, znaju samo semantičko značenje engleske riječi offset = kompezacija. To je isto kao kad netko zna da je footbal = lopta, ali zato nije odmah profesionalni nogometaš.

New Report

Close