Lani odrađeno 436.619 sati za opće dobro, ustavni suci traže više

Autor: Suzana Varošanec , 22. srpanj 2014. u 09:33
Ustavni suci žele da Vlada ubrza infrastrukturne projekte u zatvorskom sustavu

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da se od 2010. stalno smanjuje broj zatvorenika te da su veliki učinci probacije.

Ustavni sud sastavio je Izvješće o uvjetima života u zatvoru koje je u pravi plan izbacilo požurnicu Vladi da ubrza aktivnosti na infrastrukturnim zatvorskim projektima.

Posebno se to tiče dogradnje remetinečkog zatvora i ugradnje lifta u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Sve to prati i preporuka nadležnim pravosudnim tijelima kako zbog manjka smještajnih kapaciteta za zatvorenike i pritvorenike izbjeći problem manjka prostora kojim se krše zajamčena ljudska prava. Izvješće je dostavljeno Saboru s konstatacijom da u pogledu oba navedena projekta Vlada nije postupila u zadanim rokovima. Usto, i dalje je velik broj žalbi, a Hrvatska je među prvih šest država članica Vijeća Europe koje imaju popunjenost zatvorskih kapaciteta veću od 100 posto.

 

7,8milijuna

kuna iznosila je vrijednost rada za opće dobro u 2013.

No, ustavni suci posebno su kritizirali zbog znatnog kašnjenja u pogledu pune operativnosti probacijskog sustava. Iz Ministarstva pravosuđa stigla je reakcija u vidu niza podataka. U Hrvatskoj je, tvrde, trend smanjivanja broja zatvorenika započet prije tri godine. Na kraju 2010. bilo ih 5162, što je maksimalni broj zatvorenika. Otad je u padu, pa je lani broj smanjen na 4352. Svježi podaci iz srpnja 2014. govore o 4101 zatvoreniku, uključujući i maloljetnike, dok je zatvorski kapacitet dostatan za njih 4022, od čega za 3900 zatvorenika. U odnosu na 2012. uredi probacije su u 2013. udvostručili broj predmeta, tvrde. Zaprimljena su 3304, od čega se 33% odnosi na rad za opće dobro.

U 2013. je izvršeno 1149 presuda u kojima je izrečen rad za opće dobro ta je tako ukupno odrađeno 436.619 sati. Ako se računa prosječna cijenu rada preko student servisa (18 kn na pomoćnim poslovima), vrijednost tog rada iznosila je 7,8 mil. kn. Inače, tvrde i da na trend smanjivanja utječu izmjene ZKP-a vezane uz smanjenje trajanja istražnog zakona te posebno izricanje većeg broja alternativnih saknkcija i šira primjena uvjetnog otpusta. Značajno je i prebacivanje posjedovanja droga u prekršajnu sferu, pa je u usporedbi sa 2012. i 2013. broj ovisnika u zatvorskom sustavu pao za 40 posto. Što se aktualnih zatvorskih projekata tiče, najbrže ide izgradnja akumulacijskog jezera kaznionice u Valturi.

Komentirajte prvi

New Report

Close