Lakše prema komercijalizaciji ishoda istraživanja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. srpanj 2018. u 21:59
Direktor Mreže znanja koja je vodila projekt

Institut dovršio EU projekt.

Rast temeljen na inovacijama i znanju uspjeh je kakvom trebamo stremiti, poručeno je u srijedu sa završne konferencije projekta pod nazivom Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković (IRB), održane u predstavništvu Europske komisije (EK) u Zagrebu. Riječ je o projektu vrijednom više od 440 tisuća eura, sufinanciranom u okviru Prijelaznoga instrumenta EU za Hrvatsku koji je za IRB provodila konzultantska tvrtka iz Zagreba Mreža znanja.

“Za cilj smo postavili dvosmjernu i bolju komunikaciju između akademskog sloja i gospodarstva u kojoj će intelektualni kapital imati posebno mjesto”, kazao je ravnatelj IRB-a David Matthew Smith. Dodao je i da Europska unija u odnosu na druge dijelove svijeta može poraditi na vlastitoj tehnološkoj i inovacijskoj konkurenciji, dok je u pojedinim zemljama unutar nje taj raskol još osjetniji.

Navedeno je potvrdio i direktor Mreže znanja Domagoj Račić dodavši i da se razvoj postiže prihvaćanjem dobrih praksi te primjera u kojima drugi nešto rade bolje od nas. Stoga su neke od važnijih aktivnosti unutar ovog projekta uključivale redefiniranje organizacije i modela upravljanja, i to s naglaskom na transferu znanja i komercijalizaciju rezultata istraživanja IRB-a prema gospodarstvu.

U sklopu toga, predloženi su novi modeli suradnje s realnim sektorom i to u skladu s najboljim praksama, a provedena je i obuka zaposlenika IRB-a, kao i ključnih dionika. Budućnosti i razvoju inovativnih proizvoda, tehnologija i usluga u posljednjih se 20 mjeseci na IRB-u približilo i susretima predstavnika različitih industrija i znanstvenika te posjetima međunarodnim konferencijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close