Kutle se vraća 2020., Mamić bi morao čekati 20 godina

Autor: Saša Paparella , 12. lipanj 2018. u 08:06
Miroslav Kutle snimljen u Zagrebu u lipnju 2009., godinu dana prije bijega iz RH/Igor Kralj/PIXSELL

Kutle je pobjegao od kazne od dvije godine i osam mjeseci zatvora, Mamić je nepravomoćno dobio 6,5 i zastaru bi jako dugo čekao.

Bijeg Zdravka Mamića u BiH, neposredno prije izricanja nepravomoćne sudske presude od 6,5 godina zatvora, podsjetio je na cijelu koloniju hrvatskih poduzetnika koji su od pravde pobjegli u tu susjednu zemlju.

Neki su toliko dugo u emigraciji da bi se uskoro mogli, slobodni, vratiti.  Miroslav Kutle, medijski najozloglašeniji poduzetnik iz 90-ih, u BiH je pobjegao 10. rujna 2010., na dan donošenja pravomoćne presude za slučaj Gradski podrum. Pravomoćno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, no ta presuda uskoro odlazi u zastaru i Kutle postaje slobodan. 

Tek dvije donesene presude
Naime, po članku 83. Kaznenog zakona, "izrečena se kazna zbog zastare ne može izvršiti kad od pravomoćne presude protekne 10 godina od izrečene kazne zatvora u trajanju duljem od jedne godine".  Doduše, kad se Kutle za nešto više od dvije godine pojavi u Hrvatskoj, tu ga čeka još niz suđenja. Otkako se domaće pravosuđe 2000. počelo njime baviti, u barem 11 pokrenutih kaznenih procesa donesene su svega dvije pravomoćne presude i to jedna oslobađajuća (Diona) i jedna osuđujuća (Gradski podrum), te još neke nepravomoćne.

Protiv Kutle se i dalje vodi najmanje sedam kaznenih procesa za Tisak, Gradski podrum,  Exportdrvo, Dionu, Dubrovačku banku, Slobodnu Dalmaciju i Dalmu –  četiri u Zagrebu, dva u Splitu, jedan u Dubrovniku. Kod ozbiljnijih kazni zastara nastupa znatno kasnije.  Ako je duža od tri godine zatvora, zastara nastupa nakon 15 godina. Kod izricanja kazne zatvora duljeg od pet godina, ona ističe tek nakon 20 godina.

Dakle, potvrdi li viši sud Zdravku Mamiću kaznu od 6,5 godina i postane li kazna pravomoćna ove godine, donedavni izvršni predsjednik Dinama mogao bi se u Hrvatsku vratiti najranije 2038. Osim u slučaju da, kao što je već najavio, odluči odslužiti kaznu u nekom bosansko-hercegovačkom zatvoru. U BiH je i nekadašnji vlasnik Salonita, Jozo Ćurković, koji od 2004. živi u duvanjskoj Grabovici. Tamo se doselio čim je najavljena optužnica zbog kriminala u Salonitu. 

Bandić nije državljanin BiH 
Ćurković je 2008. uhićen u Sarajevu, po tjeralici koju je za njim podiglo pravosuđe RH, no pušten je jer ima državljanstvo BiH. U toj je zemlji, u općini Grude, rođen i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, protiv kojeg je potvrđena optužnica u aferi Agram. U službi za informiranje Grada Zagreba rečeno nam je kako "Milan Bandić nema državljanstvo BiH".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hercegovci, di su novci?

Nekako tu simbiozu, voli se HR, a bježi u BIH, kao, baš su nam trebali.
Tu se pljačka, uz potporu države, koja dozvoljava da se može, onda natrag.
Kao u filmovima.
A nekako u te iste filmove ne vjerujemo.

New Report

Close