Kroz projekt dobivamo mogućnost prepoznavanja nadarenih studenata

Autor: Majda Mikulandra , 30. siječanj 2018. u 22:00
Apsolventica Marija Lalić i Kornelija Pavičić iz AD Plastik Grupe/Marko Prpić/PIXSELL

Kao poslodavac želimo aktivno biti uključeni u život i dobrobit zajednice u kojoj radimo, ističe Kornelija Pavičić.

Tvrtka AD Plastik Grupa najveći je hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za autoindustriju.

Njihova vizija je postati tržišni lider u razvoju i proizvodnji plastičnih proizvoda u istočnoj Europi, a kontinuiranim unaprjeđenjem u području istraživanja i razvoja proizvodnih procesa, uz inovativna idejna rješenja, osigurati maksimalnu kvalitetu kompletnog proizvoda. Ključne vrijednosti koje prepoznaje i njeguje AD Plastik Grupa su vjerodostojnost, izvrsnost, kreativnost, odgovornost i tradicija. Već nekoliko godina tvrtka aktivno sudjeluje u projektu 'Iskustvo zlata vrijedi'.

Obostrana korist
"AD Plastik Grupa je kompanija koja kontinuirano radi na unaprjeđenju društveno odgovornog poslovanja, a ovaj projekt prepoznali smo kao iznimno kvalitetan za širu društvenu zajednicu u kojoj živimo. Kroz praksu i zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom ili slabijeg imovinskog statusa, želimo im omogućiti stjecanje iskustva i novih znanja, ali ujedno pokazati osjetljivost i prednosti AD Plastika kao poslodavca te ukazati na važnosti i korist od ovakvih projekata i drugim kompanijama u okruženju. Kao poslodavac želimo aktivno biti uključeni u život i dobrobit zajednice u kojoj radimo. Sinergija s okruženjem preduvjet je dugoročne uspješnosti kompanije i zato redovito i rado sudjelujemo u projektima poput ovog kojima je cilj osvješćivanje šire društvene i poslovne zajednice.

Nadalje, ovakva suradnja akademske zajednice i gospodarskog sektora jako je važna za razvoj i povećanje konkurentnosti. Omogućuje povezivanje prakse, znanosti i istraživačkog rada za studente i izvođenje dijela nastave odnosno stručne prakse. Studenti dobivaju mogućnost stručne prakse, a gospodarstvenici imaju mogućnost prepoznati mlade stručnjake i posebno nadarene studente koje mogu regrutirati u svoje redove, usmjeriti ih i nadograditi njihovo stručno znanje prema specifičnostima industrije i kompanije. To vrijedi za sve studente, a posebice za one s invaliditetom. Akademska zajednica treba prepoznati njihove afinitete, sklonosti i vještine te ih na što kvalitetniji način predstaviti gospodarstvenicima", ističe Kornelija Pavičić, izvršna direktorica ljudskih resursa AD Plastik Grupe.

U posljednje četiri godine, koliko sudjeluju u projektu, iskustva su im, kažu, odlična. Stjecanje početnog radnog iskustva mladim ljudima koji se prijavljuju, posebice u poslovima koji su bliski smjeru studija kojeg pohađaju, iznimno je dragocjeno, kaže Kornelija Pavičić, i dodaje kako tako stečena znanja mogu naučiti primjenjivati u praksi, što će im sutra uvelike koristiti na samom fakultetu, a ujedno i kod budućih zapošljavanja. "Ono što najviše veseli jest činjenica da je AD Plastik u ove četiri godine, kao poslodavac, također profitirao u projektu jer je tvrtka među nekima od studenata koji su bili ondje na praksi, pronašla vrlo kvalitetne djelatnike", ističe izvršna direktorica ljudskih resursa Kornelija Pavičić.

Teorija jedno, praksa drugo
Marija Lalić apsolventica je ruskog i portugalskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Marija je osoba s invaliditetom i kaže kako se zbog toga često susreće s različitim društvenim predrasudama, pa i onima o zapošljavanju. Smatra da su mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u našem društvu i dalje ograničene, a pogotovo u današnje vrijeme posao je izrazito teško naći, smatra Marija Lalić.

"Iako neki misle kako 'ide na bolje', moram naglasiti kako mnoge stvari, npr. poticaji pri zapošljavanju osoba s invaliditetom postoje na papiru, ali se ne provode u praksi. U tom kontekstu ovaj projekt smatram hvalevrijednim i smatram da bi ih trebalo još više. Praksa u tvrtki AD Plastik mi puno pomaže ne samo u profesionalnom smislu, jer prevodim s ruskog i na ruski, nego i u smislu upoznavanja s radom u velikom kolektivu. Kolege su vrlo ljubazne, susretljive, uvijek spremne pomoći ako negdje 'zašteka'.  Ovu praksu smatram dobrim poticajem za daljnje uključivanje na tržište rada", zaključuje apsolventica Marija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close