Kreću natječaji za odvojeno prikupljanje otpada

Autor: Darko Bičak , 16. travanj 2018. u 21:59
Ministar Tomislav Čorić

Potrebna je edukacija građana, ali i jedinica lokalne samouprave i komunalnih tvrtki uključenih u proces.

Ova  je godina ključna za izgradnju infrastrukture gospodarenja otpadom i zaštitu okoliša. kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić  na radionici "Pripreme prijave na javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada" održanoj jučer u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Zagrebu.

Dodao je da želi tijekom 2018.jedinicama lokalne samouprave omogućiti svu potrebnu infrastrukturu za prikupljanje otpada.

"Ove će se godine objaviti niz natječaja. Uz ovaj koji je i najambiciozniji i najkompleksniji tu su i natječaji za reciklažna dvorišta, odlagališta, kompostane, sortirnice, vozila. U 2016. prikupljanje otpada bilo je na razini 27 posto, a plan je 2020. ostvarivati 50 posto prikupljenog otpada", kazao je Ćorić. Dubravko Ponoš, direktor FZOEU-a, je istakao da im je cilj rasteretiti jedinice lokalne samouprave pojednostavljivanjem procedura te provođenjem objedinjenog postupka javne nabave.

Dodao je kako je broj od 100 jedinica s donesenim Planom gospodarenja otpadom povećan za tri puta. "Edukacija je ključna za uspješnost projekta, a i komunikacija te informiranje građana jer bez toga neće biti rezultata", kazao je Ponoš. Iz Fonda su podsjetili da je javnim pozivom za iskaz interesa potrebno prikupiti podatke o potrebnoj količini spremnika za odvojeno prikupljanje otpada kao i volumenu spremnika. Javni je poziv otvoren 45 dana i traje do 20 svibnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close