Kreće i arbitraža oko golfa na Srđu

Autor: Marija Crnjak , 07. rujan 2017. u 22:00
Građanska inicijativa Srđ je naš pokrenula je upravni spor kojim je poništena dozvola, Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

U 10 godina investitor je provodio aktivnosti u vezi s otkupom i zakupom zemljišta, tako da sada kontrolira putem vlasništva i ugovora o dugoročnom zakupu gotovo 95 posto cjelokupnog obuhvata projekta.

Tvrtke Razvoj Golf i Elitech predale su Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) u Washingtonu zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske, zbog projekta golfa na Srđu.

Kako je poznato, Elitech je osnivač tvrtke Razvoj golf, investitor u projektu izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na platou Srđ ponad Dubrovnika, vrijednog više milijardi kuna. Mogućnost pokretanja arbitraže u Washingtonu najavio je početkom godine prokurist tvrtke Ivan Kusalić nakon što je Upravni sud u Splitu poništio lokacijsku dozvolu za izgradnju golf parka temeljem upravnog spora koji je pokrenula građanska inicijativa Srđ je naš, te nakon što je u rujnu prošle godine srušena Studija utjecaja na okoliš. Investitor je i ranije najavljivao mogućnost tužbe, poručujući da ni nakon deset godina i uloženih 130 milijuna eura ne mogu pokrenuti projekt golfa na Srđu.

U 10 godina investitor je provodio aktivnosti u vezi s otkupom i zakupom zemljišta, tako da sada kontrolira putem vlasništva i ugovora o dugoročnom zakupu gotovo 95 posto cjelokupnog obuhvata projekta. Prema nekim izvorima, vrijednost te tužbe procjenjuje se na 500 milijuna eura. Sjedište tvrtke Elitech je u Nizozemskoj, a prema sporazumu o zaštiti ulaganja između RH i Nizozemske za investicijske sporove zadužen je upravo ICSID. 

Komentirajte prvi

New Report

Close