Kreativnoj industriji četiri puta više

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. kolovoz 2018. u 22:00
U knjižarstvu se podupire 45 projekata, s ukupno 1,4 milijuna kuna /Davor Višnjić/PIXSELL

Sufinanciraju se i promotivne aktivnosti radi povećanja vidljivosti subjekata i veće potrošnje njihovih proizvoda.

Na Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u 2018. godini koji provodi Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta pristiglo je ukupno 267 prijava.

Priopćeno je to u petak, uz informaciju da je prijaviteljima na raspolaganju ukupno osam milijuna kuna što je četverostruko povećanje proračuna u odnosu na prethodne godine. U konačnici je za sufinanciranje odabrano 119 projekata, a poziv je do početka lipnja bio otvoren za subjekte koji djeluju u područjima izvedbenih i vizualnih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske te audiovizualne djelatnosti koja obuhvaća i djelatnost razvoja i proizvodnje videoigara umjetničkog i kulturnog značaja. 

Potreba za ljudstvom
Tako je u kategoriji izvedbenih umjetnosti odobreno 30 projekata s prosječnim iznosom sufinanciranja od 35 tisuća kuna, u kategoriji vizualnih umjetnosti 19 projekata s 34 tisuće kuna sufinanciranja po projektu, dok je za u nakladništvu i knjižarstvu odobreno 45 projekata s po 79 tisuća po projektu. Oni ujedno čine i najveći dio sufinanciranja. Od toga, 17 je knjižarskih programa s ukupno odobrenim iznosom od 1,413 milijuna kuna, pet ih se odnosi na otvaranje novih knjižara.

U kategoriji audiovizualnih umjetnosti i videoigara prihvaćeno je 25 projekata s prosječnom subvencijom od 109 tisuća kuna po projektu.  Aktivnosti koje su bile prihvatljive za sufinanciranje podrazumijevaju zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradnika, otvaranje i opremanje prostora te nabavu opreme, zatim promidžbene aktivnosti, distribuciju i jačanje kapaciteta kroz stručno usavršavanje. Za zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradnika u poslovne procese odobrena su sredstva za zapošljavanja 33 novih djelatnika, čime su ministarstva, stoji u priopćenju, odgovorila na potrebu jačanja ljudskih kapaciteta.  

Prvi put za videoigre
K tome, odobreno je i 78 potpora za otvaranja i opremanja prostora te nabavu opreme te 59 potpora promidžbi i 18 distribuciji, i to s ciljem povećanja vidljivosti subjekata i njihovih proizvoda, odnosno u  konačnici s ciljem povećanja potrošnje njihovih proizvoda i usluga plasiranih na tržište. Valja napomenuti i da su prvi put potpore dodijeljene i za područje razvoja i proizvodnje videoigara čime je potpomognut razvoj i daljnje unaprjeđenje jednog od najpropulzivnijih segmenata kulturnih i kreativnih industrija, naročito u segmentima zapošljavanja, promidžbe i nabave opreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close