Kreativci drugi sektor po udjelu prihoda u BDP-u

Autor: Poslovni dnevnik , 07. srpanj 2015. u 21:59
Ivana Nikolić Popović, HUP Koordinacija kreativnih i kulturnih industrija/G. Jakuš/PIXSELL

Ostvaruju 15 milijardi kuna prihoda, zapošljavaju 124 tisuće ljudi, čine 5,7 posto ukupnog broja poslovnih subjekata.

Kreativne i kulturne industrije (KKI) u Hrvatskoj ostvaruju 15 milijardi kuna prihoda, zapošljavaju 124 tisuće ljudi te su drugi po veličini sektor po udjelu prihoda u BDP-u (3,5%).

Poslovni subjekti u kreativnim i kulturnim industrijama čine čak 5,7 posto ukupnog broja poslovnih subjekata hrvatskog gospodarstva u 2013. Među poduzećima u kulturnim i kreativnim industrijama prevladavaju mikro poduzeća s do 10 zaposlenih. Poduzeća u kreativnim i kulturnim industrijama (4,2 zaposlenika) znatno su manja od hrvatskoga prosjeka (8,1 zaposlenika), a to govori o velikoj usitnjenosti strukture kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj.  Pokazala je to, uz ostalo, studija Ekonomskog instituta u Zagrebu, čiji su rezultati predstavljeni u organizaciji HUP-Koordinacije kreativnih i kulturnih industrija (HUP-KKKI) i Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija.  

"U godinama recesije, kad je bruto dodana vrijednost cjelokupnog poslovnog sektora u Hrvatskoj bilježila pad od 4,7 posto, bruto dodana vrijednost kreativnih i kulturnih industrija porasla je 3,5 posto. Činjenica je da se taj sektor pokazao otpornijim na recesiju od ostatka gospodarstva. Razlog je u primjeni nove paradigme koja se rađa u gospodarstvu s fokusom na male i kvalitetne timove ljudi, ulaganje u obrazovanje i u specijalizirane proizvodnje. Rezultati mapiranja pokazuju da postoji još značajniji prostor za ekspanziju i dinamiziranje aktivnosti, a time i za povećanje zaposlenosti u ovoj gospodarskoj industriji", izjavila je Ivana Nikolić Popović, predsjednica HUP- KKKI. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close