Kotromanović: Bio je nužan rebalans proračuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. studeni 2013. u 16:21
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Kotromanović je rekao kako će pokušati vratiti izgubljena sredstva te da će o tome nešto više govorit idućih dana.

Ministar obrane Ante Kotromanović komentirao je danas smanjenje proračuna za obranu za ovu i iduću godinu riječima kako je ogroman deficit državnog proračuna naslijeđen i stvoren tako da je bio nužan rebalans proračuna.

"Najvažnije da smo uz sve te probleme pokrenuli niz stvari – moderniziramo Oružane snage, ali smo i puno uštedjeli. Na svu sreću smanjenje sredstva nije se odrazilo na ključne projekte i modernizaciju tenkova, helikoptera i zrakoplova, radarskih sustava i drugo", rekao je Kotromanović koji je danas nazočio na Smotri Sveučilišta predstavljanju novih studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta namijenjenih obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga.

Kotromanović je rekao kako će pokušati vratiti izgubljena sredstva te da će o tome nešto više govorit idućih dana. "Idemo se boriti s onim što imamo", rekao je na predstavljanju studijskih programa.

Radi se o dva nova sveučilišna studijska preddiplomska programa – studij vojnog suđenja i upravljanja i studij vojnog inženjerstva razvijeni u suradnji Oružanih snaga i zagrebačkog Sveučilišta kojima će se školovati stručni kadrovi za potrebe Oružanih snaga.

Ministarstvo obrane već tradicionalno sudjeluje na Smotri Sveučilišta s programom civilno-vojnog školovanja "Kadet" i dragovoljno služenje vojnog roka.

Upitan, s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti mladih je li perspektiva vojnička karijera, Kotromanović je najavio da će iduće godine primiti puno vojnika u Oružane snage i da se nada da će prezentacija pomoći mladim ljudima da lakše odluče što žele u životu. Nudimo priliku i stalno zaposlenje, benefite i zanimljivu karijeru. Onaj tko se želi naći u tome je dobrodošao, poručio je Kotromanović.

Napomenuo je da su dovršili planove do 2018., predviđeno je smanjenje broja vojnika i civila i zacrtana dinamika po godinama. "Potpuno smo svjesni situacije koja je i u drugim NATO zemljama članicama vrlo slična. Sretni smo što još uvijek jedan dio sredstava izdvajamo za opremanje i modernizaciju s obzirom na situaciju u okruženju", rekao je Kotromanović.

Odgovarajući na novinarski upit o proteklih godinu dana nakon oslobađajućih presuda haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Kotromanović je ocijenio da je to bio jedan od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Da je ostala prvostupanjska osuđujuća presuda to bi bila katastrofa za Hrvatsku, sretan sam da je to završilo na način kako je završilo i da se više nikad neće ponoviti i to je najvažnija poruka. Obojica generala su poslala sjajne poruke i mislim da je to nešto što nismo dugo čuli na takav način, pogotovo od ljudi koji su bili na višegodišnjoj robiji. Okrenimo se budućnosti i radimo i to je puka koju trebamo izvući, naglasio je ministar Kotromanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close