Kosor: Moram vidjeti što mi se optužnicom stavlja na teret

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2013. u 18:33
Jadranka Kosor (Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Bivša HDZ-ova predsjednica i premijerka Jadranka Kosor, protiv koje je predsjedništvo stranke odlučilo pokrenuti stegovni postupak na Visokom sudu časti te stranke, izjavila je danas kako mora vidjeti što joj se optužnicom stavlja na teret.

 Bivša HDZ-ova predsjednica i premijerka Jadranka Kosor, protiv koje je predsjedništvo stranke odlučilo pokrenuti stegovni postupak na Visokom sudu časti te stranke, izjavila je danas kako mora vidjeti što joj se optužnicom stavlja na teret.

"Bude li se sudilo u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, kako tumači stranački statut, moram dobiti optužnicu i vrijeme da se na nju očitujem. Moram imati dovoljno vremena da se pripremim za obranu i tražit ću otvoreno suđenje na Visokom sudu časti jer mislim da javnost ima pravo tome nazočiti i čuti argumente za i protiv obiju strana", rekla je Kosor.

Najavila je da će tražiti izuzeće predsjednika tog suda Tomislav Čuljka jer je nedavno iznio kvalifikacije i optužbe koje, po njezinu sudu, kao njegov predsjednik nije smio, pa drži da je upitno hoće li pravilno odlučivati u njezinu slučaju.

Smatra da je riječ o presedanu jer je nakon dugih mjeseci šutnje odlučila reći istinu kao, primjerice, da nisu točne kvalifikacije Tomislava Karamarka da su deset godina detuđmanizirani i dekroatizirani HDZ i Hrvatska te da je HDZ posljednjih 18 godina bio zapuštena stranka.

"To sam rekla i mislim da to ne bi trebao biti problem reći nijednom članu predsjedništva jer su u njemu ljudi koji su dugo godina bili članovi vodstva stranke pa su, kao i ja, ako je to optužnica, sudjelovali u detuđmanizaciji i dekroatizaciji. To naprosto nije točno", istaknula je Kosor i dodala da je kao članica vlade sudjelovala u ostvarenju zadnjih velikih Tuđmanovih ciljeva – ulazak u NATO i Europsku uniju.

"Kao predsjednica vlade, dala sam veliki doprinos deblokadi i završetku pristupnih pregovora i potpisala pristupni ugovor. Ako kao takva nisam po volji HDZ-ovu čelništvu, možemo o tome otvoriti raspravu", dodala je.

Kosor je rekla kako još nije odlučila tko će je zastupati na Visokom sudu časti. Dodala je da joj nije problem odgovoriti na bilo čije pitanje, iako će joj pitanja postavljati i bivši ministar uprave, ali i ona će imati pitanja.

"Ako netko zbog toga toga što govori istinu treba biti izbačen iz HDZ-a i ako se to dogodi meni, to će biti vrlo jasna poruka, ne samo članovima HDZ-a, nego i puno šire", istaknula je.

Na pitanje o tome očekuje li isključenje, Kosor je odgovorila da je se šalje na Visoki časni sud bez ikakve ozbiljne argumentacije zbog iznošenja mišljenja o pregovorima sa Slovenijom, o Ljubljanskoj banci, o tome da su donijeli Ustavni zakon o zaštiti nacionalnih manjina, da su kao HDZ-ova većina donijeli Zakon o aboliciji i Zakon o suradnji sa Sudom u Haagu.

"Oko toga ne treba usuglašavanja. Da smo bili u koaliciji sa SDSS-om, to je činjenica. Ne sramim se koalicije ni u vrijeme Sanaderove vlade ni moje", poručila je Kosor i dodala kako nitko tko je bio u toj koaliciji a bio je ministar to nije morao biti niti ga je tko na to prisiljavao. "I za mene je teško prihvatljiva izjava čelništva stranke da je to bila sramotna koalicija. I zahvaljujući zastupnicima manjina koji su podržavali vladu kada se vlada rušila sa svih strana – od Sanadera, SDP-a, Facebook prosvjeda – vlada je završila pregovore i mi ćemo biti članica Europske unije", rekla je.

Ponovila je kako se toga ne srami te misli da se nitko ne treba sramiti svoje prošlosti, pa ni suradnje s predsjednikom Mesićem. "To su povijesne činjenice, one se ne daju izbrisati ni na koji način. I moramo biti ponosni na to vrijeme ako smo radili pošteno svoj posao. Ja jesam", istaknula je Kosor.

Na pitanje o tome je li iznenađena što su samo dvojica članova predsjedništva bila protiv pokretanja postupka protiv nje, odgovorila je kako nije iznenađena. "Pretpostavljala sam da će Drago Prgomet tako glasati, a za Za Ivu Stiera mi je jasno. On je međunarodni tajnik i, naravno, daleko više od svih članova predsjedništva i svih drugih visokih dužnosnika stranke komunicira s kolegama po svijetu, a osobito u Europskoj pučkoj stranci", rekla je Kosor.

Predsjedništvo HDZ-a odobrilo je danas da se protiv bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor pred Visokim sudom časti pokrene stegovni postupak, a predsjednik Karamarko najavio je da se u kratkom roku može očekivati njegova odluka. Visokom sudu časti prije su stigli zahtjevi članova da procijeni jesu li medijski istupi Jadranke Kosor u skladu sa stranačkim statutom i je li njima nanijela štetu HDZ-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close