Konzum diže rezultate, ali ne i ostatak trgovine

Autor: Jadranka Dozan , 10. siječanj 2018. u 22:00
Konzum na više od 8 milijardi kuna prihoda imao operativni 'plus' od 113 milijuna/Goran Stanzl/PIXSELL

Izvanredna uprava dala rezultate, grupe poljoprivreda i prehrana napreduju.

Dok oko daljnjih koraka vezanih uz restrukturiranje i nagodbu u slučaju Agrokor još kratko traje (post)blagdansko zatišje, iz izvanredne Uprave u najnovijem su se mjesečnom izvješću pohvalili nastavkom pozitivnog trenda poslovnih rezultata operativnih kompanija, čime je znatno umanjen pad iz prethodnog razdoblja.

Posebno su istaknuli iznadočekivani prihod, maržu i broj kupaca u Konzumu (u Hrvatskoj), no i Tisak je, kažu, premašio očekivanja. U četiri ključne kompanije iz grupe Maloprodaje i veleprodaje prihodi su s krajem studenoga premašili 13,4 milijarde kuna. Ta divizija i dalje bilježi operativni gubitak, minus je tijekom studenoga povećan s 83 na 149 milijuna negativne EBITDA-e. No, pritom je Konzum na više od 8 milijardi kuna prihoda imao operativni 'plus' od 113 milijuna (mjesec prije 144), a negativan predznak na razini te grupe u najvećoj mjeri je posljedica operativnih gubitaka Velpro-Centra i Konzuma BiH.

Zbog priprema za blagdansku sezonu u prosincu glavni fokus kompanija iz grupe Prehrana bio na povećanju zaliha, ali kako se podcrtava u izvješću, nastavilo se s daljnjim poboljšanjima efikasnosti (kroz upravljanje troškovima, optimizaciju proizvodnog portfelja). Devet kompanija te grupe u 11 je mjeseci prihodima premašilo 7,56 mlrd. kuna, a EBITDA je dosegnula 1,04 mlrd. kuna. 

Utjecaj 'blagdanske sezone' u diviziji Poljoprivrede naročito se istaknuo kroz rast prihoda od prodaje PIK Vinkovaca zbog "povećanja prodaje prasadi, junećeg mesa, ratarskih proizvoda i boljeg prinosa šećerne repe od očekivanog". I EBITDA marža bila značajno viša nego prethodnih mjeseci. Na kraju studenoga prihodi su premašili 2,5 mlrd. kuna, a EBITDA 283 milijuna. 

Vezano uz proces konačnog utvrđivanja (priznatih) tražbina, u izvješću se navodi da je osim osporavanja od strane izvanredne uprave, zaprimljeno i 29 podnesaka osporavanja kojima 15 drugih vjerovnika osporava 45 tražbina koje je izvanredna uprava priznala. Drugi vjerovnici su dodatno osporili ukupno 13,1 milijardi kuna tražbina, stoji u izvješću.  

Komentirajte prvi

New Report

Close