Konzum daleko profitabilniji, Velpro najviše podbacio

Autor: Jadranka Dozan , 14. studeni 2018. u 10:03
Ledu su prihodi rasli 70, a dobit 10 milijuna kuna/Igor Kralj/PIXSELL

Velpro Centar je prihodovao 885 mil. kuna nasuprot lanjskih 1,35 mlrd, koliki je bio i plan za 9 mjeseci 2018.

Operativna dobit 16 kompanija iz triju glavnih divizija Agrokora, čije je poslovanje obuhvaćeno mjesečnim izvješćima izvanredne uprave, u prvih je devet mjeseci zbrojeno dosegnula 1,61 milijardu kuna. Time je ostvarena EBITDA za 18,5 milijuna kuna premašila plan.

Posve očekivano, najveći doprinos ostvarenoj operativnoj dobiti dolazi iz poslovne grupe Prehrana, koja je zabilježila više od milijardu kuna EBITDA-e (prije upravljačkih naknada).

U grupi Maloprodaje i veleprodaje, također predvidivo, rezultatski najviše vuče Konzum. S nepunih 400 milijuna kuna operativne dobiti i dalje vodeći trgovački lanac osjetno je premašio planiranih 274 milijuna, iako su prihodi u odnosu na 9-mjesečni plan bili tek malo veći (6,75 prema 6,7 mlrd.).

Grupa Poljoprivrede, odnosno tri njezine kompanije obuhvaćene izvješćem, kao i u dosadašnjem dijelu godine ispod su planiranih veličina, a u terminima operativne dobiti to se očitovalo u manje od 140 milijuna EBITDA-e.

U mjesečnim izvješćima uglavnom se uspoređuju ostvarene i planske veličine, a ne i one iz istog razdoblja prošle godine. Te usporedbe, pak, pokazuju da su prihodi većine promatranih kompanija ove godine nešto niži, ali većina ih pritom bilježi bolje pokazatelje operativne dobiti.

Konzumov prebačaj u odnosu na plan znači oko 110 mil. kn niži prihod nego 2017, ali i prodajna mreža je manja. Usto, lani na većim prihodima ostvarena gotovo upola manja EBITDA (220 mil. kuna).

Tiskovi su prihodi s 1,56 mlrd. kuna oko 70 mil. kuna manji nego lani (u odnosu na plan podbacili su 180 mil.), ali za razliku od lanjskih 29 mil. kuna operativnog gubitka ove godine je na +25 milijuna.

Najveći pad prihoda u odnosu na prošlu godinu, ali i u odnosu na plan, bilježi ipak Velpro Centar koji je do kraja rujna prihodovao 885 milijuna nasuprot lanjskih 1,35 milijardi, koliki mu je bio i plan za devet mjeseci ove godine.

Istodobno, Ledo i Zvijezda su ostvarili i porast prihoda i porast operativne dobiti u odnosu na 2017.

Pritom je Ledo prihode podebljao sa 896 na 952 milijuna, i to uz rast operativne dobiti za desetak milijuna, na 219. Zvijezda je pak uz međugodišnji porast prihoda za 43 milijuna (na 533) i EBITDA-e za 12 milijuna (na 57 mil.) premašila i ovogodišnje planove.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Što je sa kompanijama kojima je Hramljak poništio potraživanja ili ih neopravdano skresao pa su ili propale ili idu u predstečajnu nagodbu, ozakonjeni kriminal. Inače, lako je poslovati kada se ne brineš o dugovima otprije. Neki su jednaki a neki jednakiji i veli plenki da je kod nas trodioba vlasti i radi budale od oporbenjaka.

Jako mi je zanimljivo promatrati kako je ovaj ozakonjeni kriminal prošao, i smatra se “uspješnim” jer su kao ostala radna mjesta i firme nisu u stečaju… Ono što se zapravo dogodilo je da je država ušla u privatnu kompaniju i onda po starom komunističkom principu određivala “kome kolko”. Nema veze za ugovore i obaveze od prije, ajmo malim dobavljačima dati 100 posto da se ne pobune iako nemaju instrumente osiguranja, ajmo Marici i ekipi dati više od drugih u istom rangu jer je glasna.. Ovo što se danas slavi kao pobjeda je zapravo smak vladavine prava i poštenja, i imati će dalekosežne posljedice. Međutim koga briga za to… Nek zadnji ugasi svijetlo!

New Report

Close