Končar postaje najveći brodograditelj u Hrvatskoj

Autor: Marija Brnić , 29. ožujak 2018. u 13:28
NO pulskog škvera odabrao Danka Končara/Robert Anić, Duško Marušić/PIXSELL

Preuzimanjem Uljanika Kermas energija dobiva njegova dva brodogradilišta, već posjeduje Brodotrogir.

Skorim ulaskom u Uljanik d.d. Danko Končar postat će (na neko vrijeme) najveći brodograditelj u Hrvatskoj. Nadzorni odbor pulskog brodogradilišta odabrao je jučer od pristigle tri obvezujuće ponude njegovu kao najbližu zacrtanom putu u budućnost kompanije koji su postavili postojeći vlasnici, a u čijoj strukturi trenutno prevladavaju mali dioničari.

Konkretne brojke, kako o visini kapitala kojeg će unijeti skorom dokapitalizacijom u Uljanik d.d., tako ni o vrijednosti programa restrukturiranja tvrtke kćeri Uljanik Brodogradilište, nisu iščitane iz njegove ponude, no NO-u je za odabir bilo presudno njegovo prihvaćanje obveze da u restrukturiranju sudjeluje u jednakom omjeru kao i država. Preuzimanjem Uljanika d.d. Končareva Kermas energija dobiva njezina dva brodogradilišta – 3. maj koji je prije tri mjeseca završio restrukturiranje uz pomoć države i nadzor Europske komisije, te Uljanik brodogradilište, koje taj proces, dakle, tek očekuje. U svom portfelju Končar ima i Brodotrogir, koji će za tjedan dana također završiti svoj proces restrukturiranja uz državnu pomoć.

U Finskoj je, inače, u tijeku Končarevo preuzimanje većinskog udjela u tamošnjem škveru Arctech specijaliziranom za gradnju ledolomaca, koji je također brodogradilište u teškoćama. Končar se, dakle, profilirao kao ulagač u problematične brodograđevne sustave, čiji opstanak jedno određeno vrijeme suportira država. Za Uljanikovo spašavanje ostaje vrlo kratki rok – do 11. srpnja cijeli posao mora biti odrađen, a to znači hitnu dokapitalizaciju, za koju slijedi javni poziv, te izrada programa restrukturiranja za Uljanik Brodogradilište, kojeg do navedenog datuma moraju odobriti Vlada i Europska komisija. Sam Končar, a i vodstvo Uljanika, već su obznanili da spas cijelog sustava vide u diverzifikaciji poslovanja, a procurile su i najave prodaje riječkog 3. maja. 

 

3 ponude

pristigle su za pulski Uljanik

U prigodnom priopćenju za javnost Končar, doduše, najavljuje da integraciju tri brodogradilišta, odnosno "Brodotrogira u ovu respektabilnu brodograđevnu grupu", te izražava optimizam Kermasa da će hrvatska brodogradnja ponovo postati bitan igrač na europskoj brodograditeljskoj sceni.  No, da se na izdvajanju i prodaji 3. maja već ubrzano radi, potvrđuju i informacije da će danas u riječki škver na snimanje stanja doći predstavnici talijanskog Fincantierija.

Taj će postupak prema svemu sudeći biti obavljen nakon dokapitalizacije, a odluka o prodaji i njezina vrijednost biti će ukomponirana u program restrukturiranja pulskog brodogradilišta kao vlastiti doprinos. Pitanje je koja bi procijenjena vrijednost bila i kako bi s budućim kupcem bio uređen odnos oko isplate 527 milijuna kuna s kojim je 3. maj kreditirao svog vlasnika Uljanika. No, država u ovom trenutku, slažu se svi upućeni iz struke i iz politike, nema velikog izbora. Uljanik je proteklih godina ugovorio toliko novih gradnji za koje je država dala jamstva da bi nova potpora predstavljala manje zlo.

 

2 godine

rok za restrukturiranje Uljanik Brodogradilišta

Sam program, kako je već najavljeno iz Uljanika, imat će vrlo kratak rok provođenja, godinu i pol do najviše dvije. U tom vremenu, dakle, Končar će imati pod kontrolom trogirski i pulski škver, u kojima će se uz smanjenje obima gradnje brodova razvijati nautički turizam, a priliku da se zadrži brodogradnja prodajom će dobiti riječko brodogradilište.  Da Končar nema puno sentimenta za očuvanje brodogradnje radi njezine tradicije, već se vodi logikom kapitala i zarade, on ni u jednom trenutku ne skriva.

U slučaju Brodotrogira njegova ponuda bila je i postavljena na investiranju u marinu, a niti sada ne govori o tome da će pod svaku cijenu zadržati navoze u Puli, nego samo da će raditi s profitom. "Ne smije se raditi na proizvodnji radi same proizvodnje. Ona ne može sama sebi biti svrha, nego mora biti podložna tržištu", izjavio je ovih dana u intervju Danko Končar, koji čak i trenutku kada će njegovih pet godina u Brodotrogiru biti pod lupom, ostavlja prostor u tom škveru za najave štrajka zbog kašnjenja plaća i najava otpuštanja 300 radnika, te, znakovito, kaže da je, s obzirom na trenutačno poslovanje tvrtke pravo je čudo da su isplaćene plaće u ovoj godini. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

1) Skrivaju podatke o danim ponudama.
2) Danko Končar i KERMAS moraju platiti u Finskoj ~320 mil eura, u Archtec još ??? mil eura, Uljanik + 3.maj minimalno 90+ mil eura (ako je bolji od Debeljaka). DISUPARE?!?!
3) Dokazano nepouzdan poslodavac koji se više bavi Panamom nego li Hrvatskom

Sve u svemu, čini se da je ovo još jedna pljačka poreznih obveznika… sad će prodati 3. maj.. cca 50 mil €, pokupiti 3,5 MILIJARDE! kuna od restrukturiranja, potrošiti cca 1 milijardu na samo restrukturiranje, dati hrpu otkaza, izgraditi marinu (idemo još pola milijarde od restrukturiranja) u Puli. A sa preostale 2 milijarde?? – financirati kupovinu archteca i otplatu kazne i kupovinu svih dionica Afaraka…

Ma njemu je brodogradnja na ZADNJEM mjestu.

New Report

Close