Končar ne odustaje, Lorencin će pogurati projekt kod kulturnjaka

Autor: Marija Brnić , 02. travanj 2013. u 22:01
Danko Končar

Tvrtka Danka Končara radi na dobivanju lokacijskih dozvola, a radovi bi mogli početi već na jesen.

Premda se u javnosti stjecao drukčiji dojam, projekt Brijuni rivijera ide dalje. Na skupštini te državne tvrtke, održanoj u utorak, na kojoj je kao član sudjelovao i novi ministar turizma Darko Lorencin, rečeno je kako tvrtka Danka Končara Kermas Vod Četiri nije odustala od investicije na lokaciji za koju je prije godinu dana od Vlade dobila koncesiju (Sv. Katarina – Monumenti), a nije se odustalo ni od ostalih projekata planiranih na toj nekada vojnoj imovini.

Opunomoćenik Končareve tvrtke za ovaj projekt Goran Veljović potvrdio nam je da se intenzivno radi na ishođenju lokacijske dozvole, koja je preduvjet za sklapanje ugovora o 50-godišnjoj koncesiji. Prema natječaju, investitor ima rok od tri godine za ishođenje svih dozvola i zaključenje koncesijskoga ugovora. Investicije moraju biti realizirane pet godina nakon zaključenja ugovora. "Vjerujem da je realan rok za pokretanje prvih radova sedam-osam mjeseci", kaže Veljović.Ministru Lorencinu predstavljen je čak i nešto optimističniji rok s prvim radovima možda već potkraj kolovoza ili početkom rujna. No, aktivnosti se pokreću na dijelu lokacije na pomorskom dobru, dok će u slučaju drugog kontinentalnoga područja za koji mu je odobrena koncesija, a za koje je u novim uvjetima potrebno dobiti pravo građenja, biti potrebna intervencija samog ministra Lorencina u Ministarstvu kulture. 

Pineta novi problem 
Lorencin je na skupštini najavio da će inicirati skori sastanak u Ministarstvu kulture kako bi se našlo rješenje za ovaj slučaj, to više što će se sličan scenarij ponoviti s lokacijom Hidrobaza. Na trećoj lokaciji projekta Pineti nema takvih problema, ali se, kako nam je potvrdio direktor Brijuni rivijere Ratomir Ivičić, javljaju nesuglasice s općinom. Turistički koncept, naime, predviđa gradnju hotela, a općina je sklonija autokampu. No, prostornim je planom predviđeno što će se na toj lokaciji graditi, a još treba utvrditi sam model kojim se želi investitore pridobiti za oživljavanje toga atraktivnog područja. Umjesto koncesije, i dalje je izgledno da bi se omogućilo vlasničko stjecanje zemljišta, na kojemu bi se gradili hotelski kapaciteti.Osim spomenutih lokacija, pak, Ivičić najavljuje kako je u pripremi i projekt za  još jednu lokaciju, koja je dvostruko veća od svih ostalih u projektu. Riječ je o Muzilu, lokaciji na zapadnom dijelu grada Pule, jugoistočno od brijunskog otočja. Ondje je planiran prostor otvoren za sve građane s ujedinjenim javnim sadržajima, od ekoloških parkova i umjetnosti do sporta, golfa, turizma i ugostiteljstva.

Ispali iz strategije 
Iako službeno o tome nitko ne želi govoriti, posve je jasno da će se ozbiljnije realizacijom ovih projekata zapravo svi početi baviti tek nakon što u Hrvatskoj završe lokalni izbori. Sam projekt još nije dobio potrebnu pozornost središnje vlasti. Ako je suditi prema prijedlogu strategije upravljanja državnom imovinom, koja će se uskoro naći u proceduri, i dalje je nejasan status projekta. Premda joj je država 67-postotni vlasnik i dosad je imala status poduzeća od strateškog državnog interesa, tvrtka Brijuni rivijera u strategiji se nije našla, niti je uvrštena na listu državi važnih tvrtki.

Odvede li ga Lorencin, ponovno natječaj

Ratomir Ivičić opet direktor 

Iako se u medijima proteklih tjedana nagađalo kako bi za novog direktora Brijuni rivijere mogao biti imenovan nekadašnji ministar turizma Ivan Herak, prošloga tjedna Vlada je odobrila, a skupština Brijuni rivijere ponovno za direktora imenovala dosadašnjega direktora Ratomira Ivičića. Ono što zbunjuje jest činjenica da se Ivičića najavljivalo kao sigurna zamjenika novoga ministra turizma Darka Lorencina. "O tome se još razgovara", kratko nam je odgovorio Ivičić na upit, dodajući da bi se u slučaju njegova odlaska u Lorencinovo ministarstvo za novog ravnatelja Brijuni rivijere raspisao novi natječaj. Na poziciji zamjenika ministra turizma inače je Oleg Valjalo, koji je na tu dužnost došao potkraj 2012. iz Jadranskih luksuznih hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close