Komisija odgovorila Piculi: pregovore o TTIP-u nastojimo uskladiti s potpunim viznim reciprocitetom sa SAD-om

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2015. u 18:30
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Komisija je ovoga mjeseca podnijela već treće izvješće s analizom razvoja situacije u pogledu nereciprociteta u području vizne politike sa SAD-om.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pitao je Europsku komisiju u kojoj je fazi proces uspostave potpunog viznog reciprociteta za naše građane sa SAD-om, obzirom na već uznapredovale pregovore o TTIP-u u kojem je još jednom istaknuo kako slobodno kretanje ljudi mora prethoditi slobodnom kretanju roba. 

Na Piculino pitanje iz rujna, povjerenik Dimitris Avramopoulos odgovorio je u ime Komisije da "Komisija pridaje veliku važnost načelu reciprociteta izuzeća od zahtjeva za vizu te da se o toj temi nedavno raspravljalo sa SAD-om na sastanku ministara EU-a i SAD-a u Rigi te na trećem krugu tripartitnih sastanaka u okviru mehanizma reciprociteta, održanima u lipnju". 

Najvažniji kriterij da Hrvatska, uz ostale četiri zemlje članice EU-a koje još nemaju bezvizini režim sa SAD-om, uđe u program izuzeća od zahtjeva za vizu SAD-a (tzv. Visa Waiver Program) jest stopa odbijanja zahtjeva za vizu od 3 %.

"No, dobra je vijest za Hrvatsku da je Vlada SAD-a Kongresu ponovno predstavila prijedlog zakona (JOLT  Bill1) kojim bi se taj prag povećao s 3 na 10 %. Ako se taj prijedlog zakona donese, to bi pozitivno utjecalo na države članice za koje je stopa odbijanja zahtjeva za vizu niža od 10 %, što je uvjet koji Hrvatska zadovoljava", ističe zastupnik Picula. 

Komisija je ovoga mjeseca podnijela već treće izvješće s analizom razvoja situacije u pogledu nereciprociteta u području vizne politike sa SAD-om te na tom problemu nastavlja predano raditi. "Komisija je svjesna važnosti tih pitanja te osigurava da pregovori o TTIP-u budu usklađeni s ukupnim nastojanjima na razini Unije i država članica da se što prije postigne potpuni vizni reciprocitet s SAD-om", zaključio je povjerenik Avramopoulos.

Zastupnik Picula koji s Komisijom redovito komunicira o uspostavljanju bezviznog režima s Hrvatskom još od početka mandata, pozvao se u svom pitanju na uredbu izvješća Komisije o viznom nereciprocitetu iz travnja. Ono kaže da u roku od šest mjeseci nakon što država članica izvijesti o slučaju nereciprociteta, Komisija može usvojiti provedbeni akt kojim se suspendira bezvizni režim za  građane određene zemlje. Ako spomenuta treća zemlja u roku od dvije godine od objave ne ukine vize, Komisija također može donijeti delegirani akt o privremenoj suspenziji bezviznog režima za građane treće zemlje na godinu dana. 

Posjetimo, Europski parlament je u izvješću o Pregovorima o TTIP-u u srpnju usvojio amandmane zastupnika Picule kojima je Komisiji poručeno da je pojednostavljenje viznog režima za europske pružatelje usluga i robe ključni element za iskorištavanje prednosti koje taj sporazum nudi, te da je potrebno povećanje političkog pritiska na SAD kako bi se zajamčio potpuni reciprocitet u viznom režimu, odnosno jednako postupanje sa svim građanima država članica EU-a i bez diskriminacije u pogledu njihova ulaska u SAD.

Komentirajte prvi

New Report

Close