Keiji Ide: Oslabite pritisak na poduzeća, uvedite porez na nekretnine i zemljišta koja se ne koriste te smanjite izloženost kreditima

Autor: Objava za medije , 13. lipanj 2014. u 17:13
Press foto

U organizaciji udruge MBA Croatia, u prostorijama HGK, Keiji Ide, japanski veleposlanik u Hrvatskoj, održao je predavanje o poslovanju Japana.

U organizaciji udruge MBA Croatia, u prostorijama HGK, Keiji Ide, japanski veleposlanik u Hrvatskoj, održao je predavanje o poslovanju Japana.

Nakon uvodnog dijela ispričanog na hrvatskom, Keiji je okupljene upoznao sa novijom povijesti japanskog gospodarstva. Kao ključne stvari izdvojio je japansku politiku aprecijacije jena u 70-ima i 80-ima te premještanje japanskih tvornica odnosno direktne investicije u Kinu. Unatoč činjenici da je japansko gospodarstvo cijelo to vrijeme bilo u samom svjetskom vrhu, rast BDP-a je usporavao te se čak u jednom trenutku pretvorio u pad.

Nakon toga veleposlanik je pričao o tzv. "abenomics" – mjerama koje je uveo premijer Shinzo Abe, a obuhvaćala su tri pravca – monetarni zaokret deprecijacijom jena, politiku fiskalnih stimulacija i strukturne reforme. Upravo je njihov zadatak bio okrenuti dotadašnju nepovoljnu gospodarsku situaciju u kojoj se Japan našao.

"Primjena sličnih mjera na hrvatsku bi trebala obuhvaćati slabljenje pritiska na poduzeća, uvođenje poreza na nekretnine i zemljišta koja se ne koriste i smanjenje izloženosti kreditima unatoč potencijalnom padu životnog standarda.", izjavio je Keiji.

Istaknuo je i nekoliko poslovnih prilika gdje vidi suradnju između hrvatskih i japanskih poduzeća: ulaganje u Plomin C, ulaganje u izgradnju LNG terminala, sudjelovanje u radu Yazaki razvojnog centra, turizam, brodogradnja, ljudski resursi u japanskim pomorskim tvrtkama te ribolov – konkretnije izvoz tune.

Kao veliki problem također vidi i korupciju te glomaznu birokraciju pa smatra kako je potrebno "Smanjiti količine nužnih dozvola i potvrda, povećati plaće birokrata ali i smanjiti njihov broj kako bi se destimuliralo korupciju."

Na kraju predavanja najsretniji je sudionik osvojio knjigu "Japanski poslovni kodeks" koju mu je uručio autor Krešimir Crnko.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Iako Hrvati imaju najveće poreze na svijetu (čak 572 razna!) ,
Jap bi nama uveo nove poreze ,
na nekretnine ,
na neobrađenu zemlju ,
i devalvaciju kune.

S time bi samo potakao još veće iseljavanje Hrvata iz Hrvatske jer je i tako život u Hrvatskoj postao nemoguć .

Rješenje za Hrvate je smanjenje svih poreza ,
smanjenje Državne potrošnje za 50 %,
ukidanje nezarađenih mirovina….

Vidi se da o nama nista ne zna. Hrvatima koliko god das, za kratko vrijeme bude malo. Treba aktivirati Goli otok

[emo_naivan][emo_dolar]

New Report

Close