Među prvima kod nas ima Global G.A.P. certifikat: Svojim povrćem snabdijevamo Lidl trgovine kroz čitavu godinu

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Naučili smo bolje sistematizirati podatke za praćenje proizvodnje, vodimo računa o sljedivost od polja do kupca, a i pogon nam je bolje organiziran.

Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do 1. siječnja iduće godine imati certifikat GlobalG.A.P. Riječ je o jednom od najraširenijih svjetskih standarda primarne proizvodnje svježeg voća i povrća. Jedan od prvih koji ga u nas posjeduje je Zlatko Vinković, dobavljač Lidla koji u Belici nedaleko od Čakovca proizvodi luk, krumpir, ciklu te butternut i hokkaido tikve.

Koliko dugo posjedujete GLOBALG.A.P certifikat i koliko je bilo zahtjevno dobiti ga?

Već dugi niz godina imamo GlobalG.A.P certifikat, koji svake godine obnavljamo, tako da se pripremamo za novu verziju norme. Počeli smo s tim još 2013. godine. GlobalG.A.P certifikat zahtijeva detaljno praćenje proizvodnje kako bi se zadovoljio jedan od njegovih glavnih ciljeva - sljedivost. Iako je dobivanje ovoga certifikata bilo teško te je zahtijevalo dosta vremena i energije, njihovi savjeti su nam donijeli mnoge uštede i pomogli nam da budemo bolji

Što proizvođači koji ga imaju moraju raditi u proizvodnji i na poljima/farmi?

GlobalG.A.P je jedan od najraširenijih svjetskih standarda koji se odnosi na primarnu proizvodnju svježeg voća i povrća. Norma GlobalG.A.P-a  je definirana s ciljem stvaranja opće prihvaćene norme dobre poljoprivredne prakse. Norma se odnosi na sve aktivnosti na farmi, a to je primjena dobre poljoprivredne prakse, programa integrirane kontrole pesticida , sustava upravljanja kvalitetom i HACCP načela. Ove godine radimo na certifikatu za naše kooperante. Dakle, to je opcija 2 GlobalG.A.P čiji smo mi nositelj, a u to je uključeno 11 naših kooperanata. Moja kći Marta Vinković i sin Danijel Vinković položili su ispite za interne inspektore i auditore, čime su dobili ovlasti vođenja GlobalG.A.P certifikata za opciju 2, a certifikacija je pri kraju.

Koji su vaši zadatci i obaveze propisani GLOBALG.A.Pom?

Da bismo dobili certifikat, svake godine moramo proći niz pravila i postupaka. Neki od njih su vođenje integrirane proizvodnje, odnosno bilježenje svih aktivnosti na zemljištu, svih korištenih zaštitnih sredstava, plodored… Također, moramo koristiti certificirano i kvalitetno sjeme i gnojiva te voditi računa o sljedivost od polja do kupca. Za svaki naš proizvod se točno zna s kojeg je zemljišta i od kojeg dobavljača, kad je bio posađen, tretiran, ubran, pakiran i kad otpremljen do kupca. Ključne su i briga o zdravlju i dobrobiti djelatnika, stalne edukacije djelatnika, zaštita na radu, usavršavanje i praćenje novih trendova te briga o mehanizaciji i o čistoći i ispravnosti pakirne linije. Pratimo i potrošnju energenata na gospodarstvu, pametno gospodarimo otpadom i brinemo o okolišu i sigurnosti proizvoda te provodimo analize vode za navodnjavanje i pranje proizvoda, analiza proizvoda, analiza tla te koristimo sredstva odobrena za hranu.

Što je dobivanje certifikata značilo za poslovanje, u smislu benefita?

Kroz uvođenje certifikata naučili smo bolje sistematizirati podatke potrebne za praćenje proizvodnje što je utjecalo na bolju evidenciju poslovanja te u konačnici na uspješnije donošenje odluka. Uz pomoć GlobalG.A.P-a naši su proizvodi postali još sigurniji i kvalitetniji. Pozitivne promjene uočili su i naši djelatnici koji su zadovoljniji zbog poboljšane komunikacije između menadžmenta i djelatnika i bolje organizacije unutar proizvodnog pogona.

Koliko je posjedovanje certifikata ključno u eventualnom izlasku na vanjska tržišta?

Posjedovanje certifikata svakako povećava konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu te omogućava rast i razvoj proizvođača.

Što ovaj certifikat jamči kupcima?

Cilj primjene GlobalG.A.P-a je jačanje povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda, smanjenje negativnog utjecaja konvencionalne poljoprivredne proizvodnje na okoliš te stalna briga o zdravlju i sigurnosti zaposlenika u poljoprivrednoj proizvodnji kao i njihovoj dobrobiti.

Koje je bilo vaše zadnje ulaganje u proizvodnju? Koliko vlastitih hektara imate pod povrćem i koliko imate kooperanata?

Poljoprivredni obrt Vinković započeo je s radom 2000. godine, na početnih tri hektara zemljišta. Zajedno s kooperantima provodimo proizvodnju na više od 400 hektara. Naša vlastita proizvodnja proteže se na 100 hektara na kojima uzgajamo krumpir, luk, butternut tikve, hokkaido tikve i ljutiku. Nasade spomenutih poljoprivrednih kultura imamo u krugu od 30 kilometara od gospodarstva, a surađujemo s11 kooperanata. Dnevno imamo i do stotinjak tona krumpira, a svojim povrćem snabdijevamo Lidl trgovine kroz čitavu godinu. Planiramo proširiti proizvodnju na dodatnih 100 hektara i uvesti nove proizvodne kulture. U 2016. godini smo investirali u skladište kapaciteta 800 četvornih metara u kojem imamo tri linije za pakiranje povrća koje proizvodimo i logistički puno lakše obavljamo posao.

Preseljenje u novi prostor nam je bilo važno i zbog sistema hlađenja i provjetravanja krumpira, a dvije komore koje imamo koristimo za skladištenje te za spremanje onoga povrća koje odmah ide na pakiranje.

Usporedba ovogodišnje i lanjske berbe po urodu - koje je najbolje rodilo ove godine? Kakve planove imate za nova ulaganja u proizvodnju?

Za razliku od prošle godine, ove je godine krumpir odlično rodio zbog povoljnih agrometeoroloških uvjeta. Zajedno s kooperantima raspolažemo količinom od 12.000 tona krumpira. Za razliku od krumpira, luk je ove godine podbacio u proizvodnji, zbog velikih količina oborina, ali imamo količine dostatne za cijelu godinu. Prinosi butternut i hokkaido tikvi su konstantni. Planiramo proširiti proizvodnju na dodatnih 100 hektara i uvesti nove proizvodne kulture. U planu za sljedeću godinu je novo ulaganje za koje smo se javili na natječaj za Mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede. Nabavit ćemo novu liniju za doradu i pakiranje kapaciteta 30 tona na sat, dvije komore za hlađenje i provjetravanje proizvoda kapaciteta 2000 tona te novu mehanizaciju za proizvodnju krumpira i luka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!