Kako je Kaba postala servis sportskim, političkim i ostalim elitama

Autor: Saša Paparella (VLM) , 15. travanj 2013. u 18:15
Mreža poznatih osoba koje su bile povezane s obiteljima Šola i Šarić

Obitelj Šola bila je povezana s brojnim poduzetnicima, pa i s Kutlom i Gopcem, a očito i bivšim šefovima obavještajnih službi.

Afera Karlovačka banka najnovija je u nizu sličnih slučajeva gdje se u kontekstu kriminala spominju brojna imena 'uglednika' iz političkog, sportskog, poslovnog  ili pak obavještajnog miljea.  

Tako se ispostavilo da su, uz jednog od uhićenika, Petra Šolu do 2008., suvlasnice Opatovina projekta (sesvetske tvrtke koju je navodno nemilice kreditirao njegov brat Sandi Šola, predsjednik Uprave Karlovačke banke) bile Karmen Brkić i Marija Jurčević. One su supruge Milijana Brkića i Josipa Jurčevića, važnih službenika SOA-e iz doba kad je tu agenciju vodio Tomislav Karamarko, lider najjače oporbene stranke. Među osmero uhićenih, uz četiri člana obitelji Šola – Mariju, Sandija, Petra i Tomislava – donedavni je direktor Dalekovoda Luka Miličić, bivša članica Uprave Karlovačke banke Marijana Trpčić Reškovac i bivši direktor kreditno-garantnih poslova te banke Josip Kovač, kao i poduzetnik Drago Brekalo, još jedan bivši suvlasnik Opatovina projekta, tvrtke bez dobiti i bez zaposlenih. Teško je reći s kakvim je sve likovima banka zadnjih godina poslovala, no činjenica je da se na svadbi direktora Josipa Kovača, koji se paralelno bavio i ugostiteljstvom, i Ivane Šikić, inače suradnice nedavno također uhićene Dijane Čuljak, među uzvanicima našao i Miroslav Kutle.

Nazočnost poznatog tajkuna mladoženja je objasnio činjenicom da Karlovačka banka posluje s Kutlom, protiv kojeg se tada već vodio niz postupaka zbog gospodarskog kriminala. Svadba je upriličena u zagorskom dvorcu Golubovec, čiji je vlasnik i Kutlin pouzdanik Davor Vlajčević, kasnije optužen za izvlačenje 14 milijuna kuna iz Fonda za razvoj i zapošljavanje (FRZ) preko svoje tvrtke Vilinske poljane, upletene i u aferu Kamensko. Preko FRZ-a je svojedobno 50,9 milijuna kuna kredita dobila i Eko Slavonija u vlasništvu Zorana Gopca i ugostitelja Višeslava Vukojevića. Ovaj potonji, sin bivšeg HDZ-ovog političara i bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića, do prošle je godine skupa s uhićenim Dragom Brekalom bio suvlasnik zagrebačke tvrtke Poslovni projekt Sopot. Zoran Gobac je nešto poznatiji javnosti, prvenstveno kao najmoćniji čovjek hrvatskog rukometa, u kojem formalno najjaču poziciju predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza drži u četvrtak uhićeni Sandi Šola. Gobac je svjedočio i u posljednjoj antikorupcijskoj USKOK-ovoj akciji u Osijeku. Niz slikovitih poduzetnika povezuje i Svjetsko prvenstvo u rukometu, održano 2009. u Hrvatskoj. Tom su prilikom u nekoliko gradova izgrađene preskupe dvorane, koje sada uglavnom talože gubitke. Mladen Barišić, bivši ravnatelj Carinske uprave, na suđenju Ivi Sanaderu posvjedočio je kako mu je Gobac rekao da je početkom 2009. osobno Ratku Mačeku dao za HDZ dva milijuna eura, izvučenih prilikom gradnje Arene Zagreb. Odijela za natjecatelja šivalo je Kamensko, koje je tada već bilo u (prikrivenom) vlasništvu Miroslava Kutle.

Poznatim, više ili manje kontroverznim osobama, Šola nije bilo okružen samo u rukometu, već i u svom bankarskom poslu. Sandi Šola nije baš glatko došao na mjesto predsjednika Uprave Karlovačke banke. Na skupštini u lipnju 2005. su tadašnji dioničari Munja, Validus, Montmontaža i City Express, čiji je osnivač i tadašnji suvlasnik, Boris Vidić, Šolin prijatelj (inače 2011.  također uhićen zbog jednog kraka afere Spice), nadglasali HFP i lokalne karlovačke poduzetnike te izabrali novi NO i upravu. U tome im je pomogla i tvrtka To One vlasnika Josipa Galinca, zajedno s kojim je Šola  godinama trgovao dionicama.  Kako nam je jednom sam ispričao, Šola je počeo kupovati dionice novcem posuđenim od bogatog ujaka Marijana Šarića, vlasnika Europatradea i zastupnika Samsunga. Šola se uvrstio među deset najvećih dioničara Jadran hotela Rijeka, a potom je te dionice – uz dobru zaradu – prodao, uložio 30 milijuna kuna u dionice Karlovačke banke i time postao njezin drugi najveći dioničar. Banka je 2006. dokapitalizirana sa 93 milijuna kuna, a među dioničare pod iznimno povoljnim uvjetima ulaze sportaši Goran Ivanišević, Dario Šimić i Ivica Žurić, te Šolini ujaci Mate Šarić, zastupnik JVC-a, te Marijan koji je kupio najviše dionica. Zvonimir Medvedović, dioničar i nekadašnji ministar u hrvatskoj Vladi, tvrdio je da nisu svi dioničari pozvani u dokapitalizaciju Karlovačke banke. "Mene nitko nije zvao, iako posjedujem paket bančinih dionica", rekao nam je tada Medvedović, dioničar koji se najžešće opirao Šolinu ulasku u Upravu.

"Dokapitalizacija je bila nužna jer je banka došla opasno blizu minimuma od 10 posto jamstvenog kapitala. Nije bilo vremena, moralo se brzo djelovati i zato se umjesto na javnu išlo na bržu, privatnu ponudu", objašnjavao je Šola. Medvedović je upozoravao da će banka izgubiti regionalni karakter i tvrdio da se od 2005. skupštine dioničara više ne sazivaju po statutu. "Šola je preuzeo Upravu na nestatutaran način. Prvo je imenovan u Upravu, a tek onda izabran za njenog predsjednika. Potom je dobio i kredit, iako to ne bi smio sve dok se ne dokaže da je legalno izabran za člana Uprave. Organizirana skupina velikih dioničara preuzela je vodstvo banke a mali dioničari pretvoreni su u pasivne promatrače koje se ignorira", rekao nam je Medvedović. Neki drugi dioničari Kabe prokomentirali su tada da je "izbor Šoline Uprave bio rezultat organizirane, tihe i dugotrajne kupnje bančinih dionica", što ih je zateklo jer su očekivali javno preuzimanje. U to se doba o Kabi pisalo zbog kreditne podrške dugoreškom poduzetniku Ivanu Šimiću, čiji je Chemoderm umalo preuzeo Karlovačku industriju mlijeka (KIM).

Za mljekaru se zanimao i poduzetnik Ivan Novak, koji je izjavio da su ga zbog toga zvali iz Karlovačke banke i – prijetili mu. Kaba je bila zainteresirana i za druge velike tvrtke u Karlovcu. Bila je važan dioničar tvornice sanitetskog materijala Lola Ribar, a među deset najvećih dioničara bili su Sandi Šola i Boris Vidić, koji je dionice banke zamijenio za većinski paket dionica Lole Ribara  te je u Upravu, koju je premjestio u Zagreb, postavio svog brata Hrvoja Vidića. U Upravi Lole Ribara ranije je sjedio i uhićeni Josip Kovač, a Šola je nekoliko godina bio predsjednik NO-a. U doba kad je trebalo preuzeti nadzor nad Lolom, pojavile su se indicije da netko, po svoj prilici Kaba, ruši cijenu  dionice radi planirane javne ponude za preuzimanje, no Hanfa nije reagirala. Među 10 najvećih dioničar Kabe je i Digitel koji je svojedobno od Vidića otkupio City ex, da bi ga preprodao investicijskom fondu Bancroft. 

Istupili iz nadzornog odbora Kabe

Paladino prekinuo izlet u bankarstvo 

Zagrebački kirurg Josip Paladino u petak je istupio iz NO Karlovačke banke, u kojem je bio od 2008. godine. Učinili su to još neki članovi NO-a, pa  Odbor treba popuniti novim ljudima, a jedan od kandidata je i bivši nogometaš Dario Šimić, vlasnik četiri posto dionica. Čini se da je Paladino u NO ušao kao prijatelj Marijana Šarića, a time se vjerojatno htjela steći i naklonost SDP-a čiji je Paladino član. Do lani je član Nadzornog odbora bio i Darko Tipurić, javnosti poznat iz afere Spice. I ranije je u NO bilo zanimljivih osoba – do 2004. godine banku je nadzirala i Terezija Barbarić, koja je 90-ih godina u PBZ-u i Ministarstvu financija bila zadužena za isplate novca za nabavu oružja, a potom je svjedočila u postupku protiv Vladimira Zagorca.  

Komentari (2)
Pogledajte sve


Ovo su likovi za jedan dobar hrvatski KRIMIĆ!!![emo_smijeh]

Kriminalno javno-privatno partnerstvo, nije prvo. Gdje je ona banka sto je krknula
jer su isto tako nesto mutili?

Ovo su likovi za jedan dobar hrvatski KRIMIĆ!!![emo_smijeh]

New Report

Close