Kaba na javnoj dražbi kupila imovinu Toplane

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2012. u 22:00

Karlovačka banka kupila je sve nekretnine gradske tvrtke za 20,4 milijuna kuna, postrojenje bi se trebalo prodati ili iznajmiti Gradskoj toplani

Karlovačka banka postala je vlasnik postrojenja karlovačke Toplane na javnoj dražbi održanoj u utorak na Općinskom sudu u Karlovcu. Vrijednost imovine procijenjena je na 30,606.407,04 kuna, a Karlovačka banka, razlučni vjerovnik koji ukupno potražuje od posrnule tvrtke 26,011.737,08 kuna, kupila je sve nekretnine te gradske tvrtke za 20,404.325 kuna, to jest dvije trećine vrijednosti.

Tako se ostvarila prva faza onoga što je najavio gradonačelnik Damir Jelić. S druge strane stečajni upravitelj, kojeg uskoro treba imenovati Trgovački sud u Zagrebu, neće imati mnogo posla jer će malo imovine ostati u stečajnoj masi. Među vjerovnicima koji će najvjerojatnije “izvisiti” jesu radnici koji potražuju tri plaće, a četvrta uskoro dospijeva, ali i Ina, koja je zbog svojih potraživanja u travnju blokirala račun tvrtke.Druga najavljena faza osiguravanja grijanja podrazumijeva da nova toplinarska tvrtka, Gradska toplana, kupi ili unajmi iste nekretnine od novog vlasnika. Na taj način će biti stvoreni preduvjeti da počne sezona grijanja na jesen. Mnogi, međutim, dvoje hoće li se uspjeti izgurati s grijanjem do proljeća s obzirom na to da se kasni s remontom postrojenja.Predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije, koja je prošloga tjedna oduzela dozvolu Toplani i dala je Gradskoj toplani, za nedavnog obilaska pogona izrazili su nadu da će biti uložen ozbiljan novac u njegovu rekonstrukciju, posebice kotlova, te su sugerirali prijavu za sredstva iz fondova Europske unije. No svima je jasno da je “dupli pas” između razlučnog vjerovnika i Grada te njegovih tvrtki samo kratki predah i da je time spašena tek iduća sezona grijanja.Riječ je o jednokratnom i kratkom rješenju, što priznaje i gradonačelnik Damir Jelić. Kaže da ozbiljno razmatra prijedloge dugoročnih rješenja, poput iskorištavanja geotermalnih izvora u Rečici, za što se u posljednje vrijeme najviše zauzima građevinar i građanski aktivist Davor Petračić. (VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close