Jurčić: Volio bih da u ovu situaciju nismo došli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. studeni 2013. u 14:49
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Volio bih da u tu situaciju nismo došli, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (HDE) Ljubo Jurčić.

Uhićenje predsjednika HGK Nadana Vidoševića zbog sumnje da je povezan s izvlačenjem novca iz Komore negativan je događaj za hrvatsku politiku, poslodavce i ekonomiju i volio bih da u tu situaciju nismo došli, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (HDE) Ljubo Jurčić te ocijenio da to ruši imidž Hrvatske, njen investicijski rejting i stimulans da se u Hrvatskoj nešto organizirano radi.

To je vrlo široka šteta, uz sve ove procese koje otprije vodimo, izjavio je Jurčić za Hinu tijekom 21. tradicionalnog savjetovanja HDE, koje je danas počelo u Opatiji.

Na upit podržava li dolazak MMF-a i pod kojim uvjetima, Jurčić je odgovorio da jest za dolazak MMF-a, ali koji bi podržao "jednu konzistentnu razvojnu politiku Vlade koja bi bila orijentirana na povećanje proizvodnje i dohotka, a ne na rezanje dohotka i zaposlenosti".

Pojasnio je da pri tom ne misli na politiku koja se primjenjuje u Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu, nego na pozitivnu razvojnu politiku, koju bi MMF mogao podržati.

Odgovarajući na pitanje što bi preporučio u vezi s Inom, Jurčić je kazao da Vlada mora proračunati koji su ciljevi Ine od strane hrvatske politike i koliko vrijedi investirati za te ciljeve.

To je jedan način odlučivanja, da li i preuzeti Inu natrag ili ne, a drugi poslovni način preuzimanja Ine je da se vidi kolika je njena stvarna tržišna vrijednost i da se onda za tu tržišnu korektnu vrijednost da korektna cijena, rekao je Jurčić ističući da je to nužni uvjet.

Naveo je i da bi dovoljni uvjet bio da Vlada ima sposobnosti učinkovitost i vrijednost Ine dignuti u sljedeće četiri godine.

"Uz te uvjete Vlada onda treba preuzeti Inu, mikroekonomski i poslovno, a politički i ekonomski je na njoj da odredi ciljeve, ne samo nafte nego obrazovanja, istraživanja i razvoja, kao i geopolitičke, koliko takvi ciljevi vrijede", rekao je Jurčić dodavši da bi se onda za Inu isplatilo platiti tu cijenu.

Jurčić je potvrdio da osobno jest za preuzimanje Ine, dodavši da je i inače protiv privatizacije i monatizacije infrastrukturne strateške industrije, dok Hrvatska ne dođe do 20.000 eura po glavi stanovnika.

Dodao je da Hrvatska sada ima oko 10.000 eura po stanovniku i da u takvoj situaciji, ukoliko se monetiziraju ceste, prodaju kapitalne i infrastrukturne tvrtke, postajemo sluge stranog kapitala u vlastitoj zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close