Juncker: Kada to hoće, Kina zna kako otvoriti tržište

Autor: Tomislav Pili , 16. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Reuters

Kinesko-europski sastanak u znaku posvećenosti slobodnoj trgovini.

Iako su ponovile svoju posvećenost slobodnoj trgovini, Kina i Europska unija na pekinškom sastanku u ponedjeljak nisu mogle zaobići pitanje pristupa kineskom tržištu. Domaćin skupa, kineski premijer Li Keqiang naglasio je potrebu zadržavanja principa slobodne trgovine i multilateralizma uslijed sve oštrijih napetosti na trgovinskom planu između te države i SAD-a.

Ubrzanje pregovora

Li je istaknuo kako su se dvije strane složile da ubrzaju pregovore o bilateralnom investicijskom sporazumu koji traju još od 2013. godine. Ugovor bi objema stranama trebao olakšati pristup tržištu i ojačati zaštitu investitora. Naime, Europa već godinama zamjera Kini što protekcionističkim taktikama otežava stranim (europskim) kompanijama ulaz na tržište. Osvrćući se na nedavno odobrenje golemog, 10 milijardi dolara vrijednog petrokemijskog projekta njemačkog BASF-a u Kini, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je tijekom konferencije za medije kako to pokazuje da se “Kina može otvoriti ako to želi”. “Kina zna kako se može otvoriti”, dodao je Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je Kinu, SAD i ostale zemlje da ne započinju trgovinski rat te se založio za reformu svjetske trgovinske organizacije (WTO) kako bi spremnije odgovorila na probleme transfera tehnologije i državnih subvencija. Radi se o dva osnovna prigovora američke administracije zbog kojeg je uvela carine.

Veći autoritet

Li Keqiang je dodao kako Kina želi “veći autoritet WTO-a”, bez detaljnijeg pojašnjenja, prenosi Reuters. Iako je Li ponovio namjeru vlade u Pekingu o značajnom olakšavanju pristupa tržištu, smanjenju carina i uravnoteženijoj trgovini s EU, u Bruxellesu malo tko vjeruje u to. Osim toga, europske dužnosnike zabrinjava i mogućnost da Kina ekonomski podijeli najveći svjetski trgovinski blok svojim sve izraženijim utjecajem u istočnoj Europi. Posebice u sklopu investicijskog vala koji je donio projekt “Novog puta svile”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close