Juncker: Čim ispuni sve uvjete, Hrvatska će u Schengen

Autor: Ana Blašković , 13. rujan 2017. u 22:01
Čelnik EK odgovara na potres koji je donio Brexit/REUTERS

Naša je zemlja posebno naglašena, a cilj je i širiti eurozonu na sve članice i uvesti fond pomoći onima koje uvode euro.

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je s govornice Europskog parlamenta da Europa mora ojačati zajedništvo, proširiti eurozonu i zonu slobodnog kretanja, Schengen, na sve članice.

U govoru o prioritetima apostrofirao je ulazak Hrvatske u šengenski prostor "kad zadovolji kriterije". Umjesto ranijih pet scenarija Juncker je iznio šesti koji se bazira na očuvanju i jačanju slobode, ravnopravnosti i vladavine prava. Riječima da se 30. travnja 2019., dan nakon Brexita, želi da se građani Europe probude u Uniji u kojoj će "pripadnost eurozoni, bankarskoj uniji i šengenskom prostoru postati norma za svaku državu članicu", Juncker je sažeo prioritete.  

"Kako bismo jačali jedinstvo moramo biti uključiviji. Ako želimo ojačati zaštitu naših vanjskih granica moramo otvoriti šengenski prostor Rumunjskoj i Bugarskoj. A inače bismo trebali i Hrvatskoj omogućiti puno članstvo u Schengenu čim budu ispunjeni svi kriteriji", rekao je. Jačanje integracija vidi u dovršetku bankovne unije i proširenju eurozone na sve članice, za što je najavio stvaranje posebnog instrumenta koji će pružati pretpristupnu pomoć državama u pristupanju eurozoni.

Ključna područja bit će obrana, vanjska politika, trgovina, sustav zakonitih migracija, borba protiv klimatskih promjena, ali i uvođenje pozicije ministra financija i funkcije samo jednog predsjednika u sklopu političke reforme. "Trebamo zacrtati smjer za budućnost. Sada je vrijeme da izgradimo ujedinjeniju i snažniju Europu za 2025. Sada gledamo prema budućnosti i ne smijemo dopustiti da se naš smjer promijeni", rekao je bivši luksemburški premijer istaknuvši da se Europi "vratio vjetar u jedra".

"Zacrtali smo energetsku uniju, digitalno tržište, bankarsku uniju. Komisija je predstavila 80 posto prijedloga koje je obećala na početku mandata. Sada to treba pretočiti u zakone", kazao je. Juncker je predložio snaženje europskog trgovinskog programa, otvaranjem pregovora s Australijom i Novim Zelandom kao i  europske industrije predstavljanjem nove industrijske strategije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close