Josipović u Batini: Odlično odrađen posao u obrani od vodenog vala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2013. u 13:36
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik će danas obići poplavom ugrožena područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, na kojima je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u Batini kako su nadležne službe odlično odradile pripreme za obranu od vodenoga vala.

Nakon posjeta području ugroženom vodenim valom te obilaska nasipa u ovom baranjskom mjestu, Josipović je izjavio novinarima kako je vodeni val ozbiljna prijetnja za ovdašnje stanovništvo, infrastrukturu i objekte, ali su pripreme odrađene odlično.

"Postoji puna pripravnost, učinjeno je sve što je trebalo i što je bilo moguće. Čestitam civilnim i vojnim strukturama na odličnom radu", kazao je Josipović.

Predsjednik će danas obići poplavom ugrožena područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, na kojima je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava.

Voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je novinarima kako vodni val kod Batine još ne popušta u svojoj snazi te se i dalje drži na razini od 772 centimetra. Val ulazi u područje Kopačkog rita te pritišće Dravu, što je izazvalo pojavu daljnjeg uspora toka te rijeke, kao i probleme kod vikend naselja na Karašici.

Đuroković je napomenuo kako je riječ o nebranjenom poplavnom području, te istaknuo kako je napravljen obuhvatni nasip koji je u dosta nestabilnom stanju, s obzirom na daljnji porast vodostaja Drave. Stoga su na to područje tijekom noći upućeni pripadnici Hrvatske vojske i druge službe, za slučaj potrebe evakuacije ljudi koji su ostali u poplavnom području.

Dodao je kako se na ostalim linijama obrane u nadležnosti Hrvatskih voda nije pojavila ni jedna kritična dionica koja se nije mogla riješiti, te je sustav "apsolutno stabilan", a sva branjena područja apsolutno sigurna.

Đuroković je izvijestio kako su zbog porasta vodostaja na Dravi kod Osijeka, koji je dosegnuo 513 centimetara s tendencijom daljnjeg rasta, i za to područje proglašene mjere izvanredne obrane od poplava.

Napomenuo je kako se vrh vodenog vala na Dunavu u Vukovaru očekuje sutra, a u nedjelju u Iloku.

Komentirajte prvi

New Report

Close