Jednake mogućnosti trebale bi se slaviti 365 dana u godini, a ne samo za trajanja festivala

Autor: Marta Duić , 29. svibanj 2014. u 22:00
Osobe s invaliditetom svojim sugrađanima pokazale i dokazale kako različitosti obogaćuju našu zajednicu/Patrik Macek/PIXSELL

U organizaciji Društva tjelesnih invalida Zagreba te uz pomoć volontera, stručnjaka, sponzora te vlasti na lokalnoj i državnoj razini Festival jednakih mogućnosti želi smanjiti predrasude.

Od 27. do 29.svibnja Zagrepčani su imali priliku na Trgu bana Josipa Jelačića uživati u 13.Festivalu jednakih mogućnosti.

U organizaciji Društva tjelesnih invalida u Zagrebu i uz potporu volontera, stručnjaka, sponzora te vlasti na lokalnoj i državnoj razini Festival jednakih mogućnosti želi pridonijeti smanjenju predrasuda i razvoju svijesti o potrebama osoba s invaliditetom te njihovom uključivanju u svakodnevni život i društvo u cijelosti. Organizator Milan Ožegović s ponosom naglašava kako je Festival jednakih mogućnosti jedini takav festival u Europi i ponosan je na tako dugu tradiciju festivala. Ovogodišnji program nudi preko 900 izvođača iz zemlje i svijeta od kojih je 600 osoba s invaliditetom. Festival nudi dvostruki sadržaj u odnosu na protekle godine, a osim glazbeno -scenskog programa, posjetitelje očekuju i sportske te likovni sadržaji kojima će osobe s invaliditetom svojim sugrađanima pokazati i dokazati kako različitosti obogaćuju našu zajednicu.

 

900izvođača

sudjelovalo je na ovogodišnjem Festivalu jednakih mogućnosti

Prije službenog otvorenja festivala svoj scenski nastup pokazali su plesna skupina ˝Lipa˝ Osnovne škole Nad lipom, ˝Zli vilenjaci˝ grupa djece iz poliklinike Suvag te mlade mažoretkinje iz Pisarovine. Festival je otvoren pozdravnim govorima Milana Ožegovića, organizatora i predsjednika Društva tjelesnih invalida, Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Darinka Kosora, predsjednika skupštine grada Zagreba, Daniele Petričević Golojuh, glavne tajnice Ministarstva kulture, Višnje Fortune pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Vesne Škulić, povjerenice za osobe s invaliditetom iz ureda predsjednika Ive Josipovića te Milanke Opačić potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih.

Organizator Milan Ožegović iskoristio je priliku za zahvalu sudionicima i sugrađanima riječima ˝Projekt festivala vrlo je jednostavan i kao takav svi sudionici i građani prihvatili su ga kao svoj˝. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Šlonjšak, naglasila je kako i osobe s invaliditetom mogu biti jednake, ako im se pruži prilika za to. Darinko Kosor poslao je poruku kojom je naglasio da je Zagreb veliki prijatelj osoba s invaliditetom, , kako svaki dio grada mora biti jednako dostupan svima te da Gradska skupština radi na ostvarenju tog cilja. Daniela Petričević Golojuh poželjela je festivalu dug vijek i naglasila kako je podrška grada i države vrlo bitna u ovakvim festivalima. S njom su se složile Vesne Škulić koja je istakla kako ured predsjednika kao pokrovitelj festivala daje svoj doprinos ostvarivanju jednakih mogućnosti u našem društvu te Višnja Fortuna koja ističe kako će udruge za osobe s invaliditetom i sam festival uvijek imati potporu grada Zagreba.  

˝Jednake mogućnosti trebaju se slaviti svih 365 dana u godini, a ne samo tri dana koliko traje festival.˝- konstatirala je Škulić. Svečano otvaranje završilo je govorom Milanke Opačić koja je naglasila kako je Zagreb jedinstven grad u Europi po pitanju zalaganja za jednake mogućnosti osoba s invaliditetom te kako lokalna i državna zajednica mora stvarati još bolje uvjete za sve građane. Nakon pozdravnih govora i svečanog otvorenja, grupa Meritas, koja podržava festival od samog početka počastile su publiku svojim nastupom.  

Komentirajte prvi

New Report

Close