Je li splitska Ultra prijetnja ekološkom turizmu? “Lako je očistiti to što partijaneri ostave”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2016. u 16:23
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Splitska rivijera ostvaruje jedan od najvećih turističkih porasta na Mediteranu, tako da smo 2000. godine na toj rivijeri imali 980.000 noćenja, a 2015. više od pet milijuna noćenja, što znači da je za 15-ak godina zabilježen porast veći od pet puta.

Za razvoj "zelenog" ili ekološkog turizma u Hrvatskoj će do 2020. godine biti osigurano 120 milijuna eura te će biti nužna stalna briga za zaštitu okoliša i prirodne raznolikosti kako bi se oni sačuvali za buduće naraštaje, istaknuto je u četvrtak na predstavljanju akcijskog plana razvoja "zelenog" ili ekološkog turizma u Omišu.

Za prirodnu baštinu je iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" već raspisan natječaj koji će trajati do 2017. godine, po kojem će za nacionalne parkove i parkove prirode biti namijenjeno 50 milijuna eura, a u pripremi je natječaj vrijedan 70 milijuna eura za turističku infrastrukturu u zaštićenim područjima, prezentaciju i edukaciju o prirodnoj baštini. To znači da ćemo do 2020. godine namijeniti 120 milijuna eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za unaprjeđenje "zelenog" ili ekološkog turizma, rekla je načelnica Sektora za razvoj poduzetništva u Ministarstvu turizma Vesna Rajković.

Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić rekao je kako je Hrvatska "prirodni dragulj" te je upozorio kako razvoj turizma donosi velike koristi, ali i "diktira brigu o okolišu da se ne naruši naš mali raj na zemlji".
Podsjetio je da Hrvatska ima osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode te je istaknuo kako trebamo paziti da nam porast turizma ne ugrozi "zelenu" komponentu, pri čemu je kao primjer naveo Splitsku rivijeru, koja obuhvaća područje od Kaštela do Omiša.
"Splitska rivijera ostvaruje jedan od najvećih turističkih porasta na Mediteranu, tako da smo 2000. godine na toj rivijeri imali 980.000 noćenja, a 2015. više od pet milijuna noćenja, što znači da je za 15-ak godina zabilježen porast veći od pet puta. Očekuje se da bi do 2030. godine na Splitskoj rivijeri moglo biti ostvareno oko devet milijuna noćenja na godinu, a to je strahovito veliki turistički porast, i upravo je to razlog da pazimo na 'zelenu', to jest eko komponentu kako se ne bi dogodilo da tako veliki broj turista ostavi tzv. ekološki otisak, što bi značilo da nam zemlja ne bi bila lijepa kao što je sada", rekao je Pauletić.
Istaknuo je kako je upravo Hotel Villa Dvor u Omišu, u kojem je i predstavljen akcijski plan razvoja "zelenog" ili ekološkog turizma, uzor za buduće eko hotele u Hrvatskoj.
Taj hotel ima vlastitu kompostanu, sustav za grijanje i hlađenje vodom iz Cetine, solarnu elektranu i dizala koja kretanjem proizvode električnu energiju koju pušta u mrežu, rekao je. 
Na pitanje novinara je li Ultra festival elektroničke glazbe, koji se nekoliko godina u srpnju održava u Splitu i na koji dolaze mladi iz svih krajeva svijeta, prijetnja ekološkom turizmu, Pauletić je odgovorio kako nije.
"Ultra festival je izvrstan primjer za naš turizam i smatram kako bi trebao i ubuduće ostati u Splitu. Smatram da na Ultra festival ne treba gledati u sferi ekološke zelene komponente jer je lako očistiti što partijaneri ostave, već je bitno da mladi iz cijelog svijeta dođu u Split i zapamte taj grad i Hrvatsku kao vrhunsku destinaciju i o tomu pričaju kad se vrate u svoje zemlje i tako nam stalno dovode nove turiste", rekao je Pauletić.
Komentirajući neke informacije po kojima je ovogodišnja turistička sezona u padu u odnosu prema istom razdoblju lani, Pauletić je rekao kako je i on čuo da se iz nekih odredišta žale da ova sezona nije tako sjajna kao što se govori.
"Ali brojke ne lažu, brojke su sada putem eVisitor sustava dostupne odmah. Praktički eVisitor osigurava podatke isti dan i podatci kažu kako je sezona 6,8 posto bolja od prošlogodišnje. Očekujemo u konačnici da bi cijela ovogodišnja sezona mogla biti od tri do pet posto bolja nego lanjska, što znači još jednu izvanrednu i rekordnu godinu", istaknuo je Pauletić. 

Dodao je kako su – unatoč "političkim potresima" – u Hrvatskoj ovogodišnje investicije u turizam na razini 676 milijuna eura, što je 35 posto više od cijele prošle godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobro je to. Danas, sutra će se ti ljudi vraćati na obiteljska ljetovanja.

Bio sam u Splitu 7 dana i isao od St do Makarske autom i trebalo mi je nekih 1sat. Inace traba oko 2.5 sati. Toliko o sezoni..

New Report

Close