Jamnica rekordno, Konzum solidno, Ledo i Zvijezda kao lani

Autor: Danijela Jozić / VLM , 31. listopad 2012. u 09:47
Agrokorove tvrtke uglavnom zabilježile blagi rast prihoda uz dobit

Gubitak su iskazale poljoprivredne tvrtke Belje i PIK Vinkovci, a kao obrazloženje navode se sušni uvjeti.

Vodeće kompanije koncerna Agrokor izlistane na Zagrebačkoj burzi – Konzum, Jamnica, Ledo, Zvijezda, Tisak i PIK Vinkovci – uglavnom su tijekom devet mjeseci ostvarile blagi rast prihoda uz dobit. Doduše, dvoznamenkasti rast prihoda bilježe samo PIK Vinkovci (238,7 milijuna kuna), no ta je tvrtka uz također poljoprivrednu tvrtku Belje iskazala gubitak u promatranom razdoblju. Na njihove je poslovne rezultate utjecala suša, navodi se u priopćenjima koja potpisuju predsjednici Uprava Goran Pajnić i Vladimir Džaja. Najveća kompanija koncerna u većinskom vlasništvu Ivice Todorića – trgovački lanac Konzum – bilježi rast prihoda od 2,07 posto. Ukupni prihodi te kompanije su tijekom devet mjeseci iznosili 10,395 milijardi kuna, s tim da je dobit smanjena za oko deset milijuna kuna na 160,65 milijuna kuna (pad od 5,8 posto). Iako Konzumu prihodi ne rastu kao konkurenciji (poput, primjerice, Lidla, Spara ili Plodina, koji bilježe dvoznamenkaste stope od 15 posto), to je i očekivano s obzirom na to da je riječ o lancu s najvećim tržišnim udjelom bez većeg prostora za daljnje širenje.

Pad izvoza u tvrtke vani

Ako se pak uzme u obzir to da je maloprodaja u kolovozu prema podacima Državnog zavoda za statistiku zabilježila godišnji pad od 3,6 posto, Konzumov je rezultat i dalje solidan. Čak je i pad dobiti od 5,8 posto dobar ako se usporedi s najvećim konkurentom u regiji i potencijalnom metom za preuzimanje – slovenskim Mercatorom, koji će u ovoj godini poslovati s gubitkom. Predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez u obrazloženju dostavljenom Zagrebačkoj burzi ocjenjuje devetomjesečni rezultat Konzuma "primjerenim". Taj je trgovački lanac tijekom devet mjeseci povećao prodajne površine za 5525 metara četvornih (na ukupno 304.456 kvadrata). Jamnica je zabilježila rast prihoda od sedam posto (na nešto više od milijardu kuna) dok je pomalo iznenađujući, doduše minimalan, pad prihoda Leda. Ledovi su prihodi pali 0,1 posto (sa milijardu na 997 milijuna kuna), što čudi s obzirom na to da izvješće obuhvaća ljetne mjesece. U Upravi Leda to, međutim, obrazlažu padom izvoza u Ledove tvrtke u inozemstvu koje od ove godine samostalno nabavljaju trgovačku robu. Ledo je pritom povećao dobit s lanjskih 111,5 milijuna kuna na 118,4 milijuna kuna. Inače, za tu je tvrtku lani iz samoga koncerna stigla potvrda da se razmatra njezina prodaja. To se vezuje uz eventualnu kupnju trgovačkog lanca Mercator za koji bi Agrokor mogao dati javnu ponudu.

Ipak, bez javne ponude

Prodaja Leda jedna je od opcija u zaključivanju te konstrukcije. Jamnica je u odnosu na ostale kompanije u koncernu ostvarila rekordan rast dobiti od čak 30 posto: riječ je o skoku sa 104 milijuna kuna na 136,4 milijuna kuna. Zvijezda je ostvarila rast prihoda od dva posto (790,5 milijuna kuna) uz dobit istu kao i tijekom prošlogodišnjih devet mjeseci – 16,5 milijuna kuna. Lanac kioska Tisak je zabilježio rast prihoda od tri posto (blizu 2,5 milijardi kuna) uz rast dobiti od 13,7 posto (8,26 milijuna kuna). Belje, za koje je Ivica Todorić prema odluci Ustavnog suda ne mora objavljivati ponudu za preuzimanje tešku 100 milijuna eura, bilježi pad prihoda od oko dva posto (1,15 milijardi kuna) te gubitak od 16,8 milijuna kuna. I PIK Vinkovci su iskazali gubitak od 9,88 milijuna kuna, i to kako je već rečeno, zbog ovogodišnjih sušnih uvjeta.  

Komentirajte prvi

New Report

Close