‘Jakovina isplatom potpora za 2012. dvaput prekršio zakon’

Autor: Božica Babić , 05. svibanj 2014. u 17:15
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina/PIXSELL

Potpore nije srezao proporcionalno, već diskrecijski, a poljoprivrednici još nisu dobili odluke o isplati za 2012.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina lani je isplatom potpora za proizvodnu 2012. dva puta prekršio zakon o državnim potporama u poljoprivredi.

Tvrde to u Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), čiji tajnik Miroslav Kovač ističe kako su izgubili gotovo godinu dana u traženju odgovora na pitanje zašto potpore nisu isplaćene po zakonu nego po diskrecijskoj odluci ministra te zbog čega gospodarstva nisu dobila pojedinačne odluke o isplaćenim potporama. Stoga je nekoliko desetaka članova Udruge od Agencije za plaćanja u travnju zatražilo odluke. Čim ih dobiju, namjeravaju podići tužbe radi zaštite svojih prava. Po zakonu o potporama, godišnja financijska omotnica gornja je granica za stvaranje obveza državnog proračuna prema poljoprivrednicima. Ako su sredstva u proračunu manja od iznosa iz omotnice, sve potpore proporcionalno se umanjuju.

Ministar, međutim, tvrde u Udruzi OPG-a, potpore nije srezao proporcionalno, već diskrecijski, neselektivno. Usto, poljoprivrednici još nisu dobili odluke o isplati za 2012. Poljoprivredna gospodarstva do 31. svibnja moraju dobiti obračun ukupno isplaćenih potpora za prethodnu godinu. Taj dokument služi kao legitimacija bankama, ali i za tužbu ocijene li da su im uskraćena prava. Gornja granica za potpore u 2012. bila je 2,83 milijarde kuna. Isplaćene su 1,73 milijarde, no svi nisu dobili proporcionalnih 71,6 posto. Za šećernu repu, maslinovo ulje i krmače isplaćeno je po 65%, mliječne krave 65,4%, za duhan 97,9 posto. Odlukom ministra dobro su prošli i farmeri koji tove junad (90,9%). Umjesto proporcionalnog smanjivanja potpora, ministar je neka gospodarstva zakinuo do 35 posto. Iako je rok za odluke probijen čak 11 mjeseci, Agencija i Ministarstvo to ignoriraju i pozivaju gospodarstva neka se na AGRONET-u informiraju o visini potpora za 2013.

Najavljuju da će pojedinačne odluke za tu godinu biti poznate 31. svibnja.  Zašto je 2012. preskočena? Iz Agencije odgovaraju: "Korisnici još nisu dobili odluke o ostvarenim izravnim plaćanjima za proizvodnu 2012. s obzirom na to da je veći pritisak od strane poljoprivrednika, pa tako i prioritet Agencije, bio na izdavanju informativnog izračuna za 2013. Odluke za 2012. bit će dostupne što je prije moguće."  Preko Poljoprivredne komore i Stožera za obranu hrvatskog sela, koji je u međuvremenu registriran u Udrugu OPG-a, poljoprivrednici nikako da dobiju odgovor ministra. Bili su i kod predsjednika Ive Josipovića, a pisali su i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću.  

Početkom go­dine iz ministrova kabineta najavljeno je da za proizvodnu 2013. u proračunu za potpore ima 1,68 mlrd. kn plus prva isplata od 722 mil. kn koja dolazi iz europske blagajne. Dosad je isplaćeno milijardu i 22 milijuna kuna, ostatak će do kraja lipnja. No, već su se dogodila dva rebalansa proračuna kojima je omotnica za 2013. ostala bez 129 milijuna kuna.  Još prije prvog rebalansa Udruzi OPG-a iz ministrova kabineta rečeno je da je "nakon donošenja proračuna za 2014. potrebno utvrditi ukupno raspoloživ iznos za proizvodnu 2012. iz proračuna za 2012., 2013. i 2014. i po potrebi provesti umanjenja sukladno zakonu, što može rezultirati poravnanjem iznosa, tj. doplatama ili povratima". A poljoprivrednici još ne znaju kako će biti riješena enigma s potporama iz 2012. 

Odgovor Ministarstva poljoprivrede

'Sve smo već obrazložili' 

Kako će biti riješene potpore iz 2012. s obzirom na to da je proračun za 2014. na stavci potpora ostao bez 129 milijuna kuna, kad će poljoprivrednici dobiti odluke te zašto ministar Udruzi OPG-a poručuje da za 2012. neće obračunati modulaciju i za 12% smanjiti potpore veće od 2,16 mil. kn, dok državna revizija u svom izvješću navodi tu obvezu, pitali smo Ministarstvo. "Odboru za poljoprivredu Sabora RH upućen je dopis s iscrpnim pojašnjenjem isplate potpora u 2012. kojim, kažete, raspolažete. U njemu je sadržan stav i mišljenje te sva zakonska objašnjenja Ministarstva, pa nema potrebe da vam ponovno obrazlažemo. Odluke za isplatu potpora za 2012., ali i za 2013., bit će dostavljene tijekom godine, nakon isplate drugog dijela poticaja za 2013.," odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dosljedan ministar.

Uvijek neuspješan.

New Report

Close