Jakovina i Židan o mogućnostima zajedničkog nastupa u zaštiti proizvoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2014. u 08:17
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jakovina je dodao da i sama Europska komisija podupire zajednički nastup s regionalne razine.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i slovenski mu kolega, ministar poljoprivrede i okoliša Dejan Židan na jučerašnjem su radnom sastanku u Varaždinu razgovarali o iskustvima u primjeni Zajedničke poljoprivredne politike, inicijativi za buduću suradnju u području ruralnog razvoja, kao i o mogućnostima budućeg zajedničkog nastupa u zaštiti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Židan je najavio da će se za dva tjedna okupiti poljoprivredni proizvođači s obje strana granice kako bi se definirao projekt koji će značiti budući zajednički nastup prilikom registracije i zaštite proizvoda, a odvijat će se pod patronatom dva ministarstva.

Jakovina je dodao da i sama Europska komisija podupire zajednički nastup s regionalne razine.

Pokazat ćemo da se naši proizvođači mogu uskladiti i dogovoriti za zajedničke proizvode, zajedničkog naziva koji su obilježje cijele regije. Takav način omogućit će još bolji nastup i rezultate. Nas dvoje ministara dat ćemo podršku, a naše stručne službe tehničku potporu. Proizvođači su ti koji moraju imati dobru volju, razumijevanja, komunikaciju te uskladiti svoje interese, rekao je Jakovina.

I dok se najavljena suradnja odnosi na sve buduće proizvode koje će proizvođači htjeti registrirati i zaštiti, a ministar Jakovina tvrdi da već sada postoji popis 20-ak proizvoda, dvojica ministara priznaju i da postoje otvorena pitanja (zaštita terana, istarskog pršuta te kranjske kobasice).

Jakovina je mišljenja da tri proizvoda, oko kojih postoje otvorena pitanja, neće biti kamen spoticanja u budućoj suradnja, a tvrdi da je i tu moguća suradnja i dogovor.

Slovenski ministar Židan istaknuo je da kod tih pitanja namjera nije bila da Slovenija napravi štetu Hrvatskoj, a vjeruje da ni Hrvatska ne želi raditi štetu Sloveniji.

Mislim da je ovaj model koji smo dogovorili, da ćemo pod patronatom naša dva ministarstva ići u nove zajedničke registracije, dobar model za buduće prijave. Što se tiče otvorenih pitanja, poput istarskog pršuta, mi podupiremo namjeru hrvatskih proizvođača koji žele registrirati proizvodnju istarskog pršuta. Naš akcija nije imala namjeru blokade već samo jedan cilj – da se zaštiti i slovenski proizvođač, kazao je Židan.

I on smatra da se o otvorenim pitanjima moraju dogovoriti proizvođači s obiju strane te da se to vrlo lako može dogovoriti. Mi neke stvari proizvodimo isto ili slično i zašto to ne bi rekli otvoreno, zaključio je Židan.

Slovenski ministar obavijestio je hrvatskog kolegu i o štetama na slovenskim šumama uzrokovanim ledenim kišama i vremenskim nepogodama te zamolio za pomoć u kontaktu s Hrvatskim šumama, čije bi znanje i iskustvo moglo koristiti slovenskoj strani.

Hrvatska strana najavila je podršku i pomoć projektu "medeni doručak", projektu edukacije djece u slovenskim vrtićima i osnovnim školama o važnosti pčelarstva, a koji žele proširiti u sve zemlje EU-a.

Ministar Jakovina je na pitanje novinara u vezi s najavljenim rebalansom proračuna i mogućem smanjenju sredstava njegovu ministarstvu istaknuo kako su pregovori oko ušteda u proračunu tek ispred nas. Ministarstvo poljoprivrede ove je godine dobilo oko 800 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu i naći ćemo prostora da ostvarimo uštede, a da subvencije poljoprivrednicima ostanu nekorigirane, rekao je Jakovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close