Jača konkurencija i jeftinije naknade

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 04. ožujak 2018. u 22:00
Guverner HNB-a Boris Vujčić/D. Puklavec/PIXSELL

Jedna od očekivanih posljedica je i pad naknada za financijske usluge.

Direktiva EU o decentralizaciji platnog prometa PSD2 (Payment Service Direktive 2), koja u bankarski sektor donosi značajne promjene otvarajući vrata nebankarskim kompanijama, stupila je na snagu 13. siječnja, no banke još imaju nešto vremena za prilagodbu jer će u punoj primjeni direktiva biti vjerojatno tek u rujnu sljedeće godine. "To je direktiva koja povećava konkurenciju.

Jedna od očekivanih posljedica je i pad naknada za financijske usluge, što je dobro. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg potrošačima želimo omogućiti uvid u usporedbu cijena naknada za osnovne platne usluge", pojašnjava konkretne efekte guverner HNB-a Boris Vujčić, dodajući da će usporedba naknada biti dio aplikacije mHNB, koja zasad osigurava informacije o usporedivim kamatnim stopama na kredite.

No, kako bankovni proizvodi, odnosno vrlo često paketi proizvoda, nisu terminološki standardizirani, europska regulativa je propisala standardizirano nazivlje osam platnih usluga. HNB će, pored toga, odrediti još nekoliko usluga karakterističnih za Hrvatsku.

"Kako bi se standardizirane usluge mogle cjenovno uspoređivati, pokušat ćemo dizajnirati svojevrsni konfigurator s pet do šest osnovnih naknada za platne usluge, kako bi potrošači mogli na jednom mjestu provjeriti koja banka nudi najpovoljnije usluge", kaže Vujčić. Ističe da direktiva PSD2 omogućava potencijalnoj nebankovnoj konkurenciji pristup podacima i uslugama koje su do sada bile na raspolaganju isključivo bankama. One će tome prilagoditi svoje strategije i poslovne modele ako žele zadržati pozicije u biznisu.

Komentirajte prvi

New Report

Close