Izvlačenje novca iz Itasa – Optužnica podignuta još 2007., suđenje po treći put na početku

Autor: Agencija VLM , 25. travanj 2013. u 11:12
- Ne osjećamo se krivima ni po jednoj točki optužnice - izjavili su jučer pred Županijskim sudom u Varaždinu Ivan Canjuga, Marija Brezovec, Bojan Brezovec i Edita Zebec (Photo: Marko Jurinec/PIXSELL)

Iako je optužnica podignuta još 2007. , suđenje po treći put počinje iz početka, jer je dvoje sudaca mijenjalo radno mjesto.

– Ne osjećamo se krivima ni po jednoj točki optužnice – izjavili su jučer pred Županijskim sudom u Varaždinu Ivan Canjuga, Marija Brezovec, Bojan Brezovec i Edita Zebec. U optuženičku su klupu, pod sumnjom za izvlačenje nepripadne koristi iz Itasa (Ivanečke tvornice alatnih strojeva) u prvoj polovici dvijetisućitih, sjeli po treći put! Iako je slučaj odavno trebao biti zaključen, dva je puta mijenjan sudac, pa glavna rasprava opet ide iz početka. Ovaj put na čelu sudskog vijeća “sjedi” sutkinja Božica Mišak. Optuženi, ali i trgovačka društva Mariva, Itas Nova i B=Breza, u raznim se kombinacijama “provlače” kroz čak 15 točki optužnice, koju je pročitao Darko Galić, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika.

 ‘Debelo’ ispod cijene?

 Već prva točka otkriva princip po kojem su, sumnja se, djelovali. Ivan Canjuga je kao predsjednik uprave Itasa, uz suglasnost NO-a kojem je na čelu bila njegova teta M. Brezovec (bivša gradonačelnica Ivanca), a član njezin sin Bojan, s E. Zebec kao direktoricom B=Breza sklopio ugovor kojim B=Breza Itasu kratkoročno pozajmljuje 600 tisuća kuna uz fiducijarni prijenos vlasništva nad nekim zgradama i dvorištima Itasa. Učinili su to s “unaprijed stvorenom odlukom” da Itas ne vrati dug te je B=Breza potom postala punopravni vlasnik tih nekretnina koje su u biti vrijedile 9,95 milijuna kuna! Druga točka pak otkriva kako su, u sličnom aranžmanu, B=Brezi za samo 320 tisuća kuna prodali četiri zgrade radničkog odmarališta sa zemljištem na Pagu, koje su u biti vrijedile 3,25 milijuna kuna. Suđenje se nastavlja 10. i 11. lipnja, kad će, opet, biti saslušano 6 svjedoka i 2 vještaka.

 Mirovina od 8 tisuća kuna

Sutkinji Mišak optuženi su ustvrdili da nemaju nikakvih udjela ili dionica. Canjuga danas radi u jednoj tvrtki u Slobodnoj zoni Varaždin, a Marija Brezovec, koja je inače bila i u računovodstvu Coninga, je u mirovini od 8 tisuća kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close