Izraelci nas uče mudrom upravljanju

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2017. u 21:59
Jedno od postrojenja tvrtke izraelske Tahal

Zemlja koja je globalni prvak u inovacijama daje savjete za reformu sustava.

Izrael se ne može pohvaliti bogatstvom vodnih resursa, zbog čega su u toj zemlji bili prisiljeni razviti mudar sustava upravljanja vodama, a u tome su bili toliko uspješni da su u tom segmentu postali globalni prvaci.

Sada svoje znanje prenose i Hrvatskoj koja je na pragu vodne reforme. "U našim vodovodnim mrežama gubici iznose oko 50% dok je to u Izraelu svedeno na oko 10%. Usto, u RH je svega oko 20.000 ha pod sustavima navodnjavanja, a od toga tek 50% u organiziranima", upozorio je direktor Hrvatskih voda gospodin Zoran Đuroković na stručnom seminaru o vodnim tehnologijama "Pročistači otpadnih voda i učinkovito rješavanje gubitaka u vodovodnoj mreži".

Događaj su organizirali Veleposlanstvo Izraela i Izraelskog izvoznog instituta u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu voda i Udrugom gradova, a na njemu su strani eksperti hrvatskim kolegama prenijeli iskustva sinergije između znanja, inovativnih tehnologija i inteligentnog upravljanja resursima.

Predstavnica Izraelskog državnog tijela za vode i kanalizaciju Mella Schwartz pojasnila je način na koji je izraelski vodni sektor ustrojen, regulativu, tarife…, a predstavnici izraelskih tvrtki Tahal i Aqwise, koji su sa svojim projektima prisutni u našem susjedstvu, ali i cijelome svijetu, su pokazali rješenja za pročistače otpadnih voda koja su implementirali globalno. Predstavnica Ministarstva zaštite okoliša i energetike Sanja Genzić Jurišević zaključila je kako su iskustva Izraela u upravljanju vodama dragocjena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close