Iznenaditi ćete se kada vidite koliko su zagrebački 'antigrafitni specijalci' očistili fasada u dvije godine

Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Na veliku mapu smjestili su tada gradski čelnici 394 lokacije pošarane grafitima, koje su čekale da ih se očisti, ali kartu, objasnili su tad, ne žele “zasad” objaviti javno.

U Beču ne možete naći nijedan grafit u centru grada, a tako će biti i kod nas. Neki dan sam se vratio otamo i želim da Zagreb izgleda ljepše – taj “neki dan” o kojem je gradonačelnik Milan Bandić govorio bio je prije dvije godine, a vesele doživljaje iz austrijske prijestolnice podijelio je s onima koji su u ožujku 2017. došli u gradsku upravu na predstavljanje zagrebačke karte grafita, piše Večernji list.

Na veliku mapu smjestili su tada gradski čelnici 394 lokacije pošarane grafitima, koje su čekale da ih se očisti, ali kartu, objasnili su tad, ne žele “zasad” objaviti javno da se grafiteri ne bi upravo njome ravnali u ponavljanju vandalskog djela. Mapa nije dostupna ni dvije godine poslije pa nije poznato ni koliko je grafita očišćeno te jesu li nastali novi, ali čitavim se problemom trebao baviti posebno za to oformljeni tim. Osam ljudi u njemu, što iz Grada, a što iz Gradske skupštine te Holdinga, zaduženo je bilo za provedbu Akcijskog plana za sprječavanje vandalskoga grafitiranja, ali same akcije baš i nije bilo.

– Sastajali se jesmo i napravili smo neke plakate za škole. To je uglavnom to – o količini posla unutar tima govori nam jedan od članova “specijalne antigrafitne jedinice”. Kad je, podsjetimo, predstavljena karta vandalskog šaranja, najavljeno je i skoro donošenje odluke o zaštiti objekata od grafita, koju je Skupština izglasala mjesec dana kasnije. Prema njoj, Grad se s 80 posto obvezao sufinancirati čišćenje fasada od grafita, 60 posto davao je ako se suvlasnici određene zgrade odluče na stavljanje antigrafitnog premaza, a s 80, odnosno 60 posto, ovisno je li ulično ili dvorišno pročelje, gradska je uprava obećala dati za videonadzor. Za akciju su, međutim, Zagrepčani bili otprilike isto kao i posebno sastavljeni tim za sprečavanje grafita, pa su natpisi u dvije godine očišćeni s – 0 zgrada. Evo još jednom slovima, nula. Bilo je, doduše, prijava, ali nisu prošle.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve