Izgradnjom obalnog kolektora sprječeno stogodišnje zagađenje pulskog zaljeva

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2015. u 13:42
Dusko MarusicPIXSELL 1

Osnovna svrha dogradnje i rekonstrukcije kanalizacijskog sustava grada Pule zaštita okoliša, prvenstveno pulskog zaljeva te stvaranje preduvjeta da se Pula konačno okrene moru kroz revitalizaciju pulskog zaljeva.

Na jučerašnjoj tematskoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule s jedinom točkom dnevnog reda "Izgradnja novog sustava odvodnje Grada Pule 1998. – 2017. godine",  pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako je osnovna svrha dogradnje i rekonstrukcije kanalizacijskog sustava grada Pule zaštita okoliša, prvenstveno pulskog zaljeva te stvaranje preduvjeta da se Pula konačno okrene moru kroz revitalizaciju pulskog zaljeva.

"Pula ima veliku razvojnu šansu, no promišljati o razvoju grada dok se temeljni infrastrukturni preduvjeti ne riješe, nije opravdano. Pula nije izdvojen slučaj i bilo je sličnih primjera i u ostalim gradovima zbog pojave ekstremnih vremenskih uvjeta. Čeka nas još dosta posla, nije na stvari samo kanal Pragrande, već i moderan pročistač otpadnih voda. Kako smo do sad odradili ovaj veliki dio posla, tako ćemo odraditi i sve ono što nam još preostaje. Žao mi je što večeras nema onih koji su i inicirali ovu sjednicu da pokušamo argumentima naći rješenje jer svatko dobronamjeran tko je htio čuti argumente mogao ih je čuti i dati svoje prijedloge.  Izgleda da to očito nije bila namjera", zaključio je Miletić.

Sustav odvodnje grada Pule prezentirao je direktor gradskog poduzeća Pragrande d.o.o. Igor Stari koji je na početku istaknuo kako je pulski zaljev dugo godina bio crna točka na Jadranu. Podsjetio je i  kako se do puštanja u pogon obalnog kolektora u pulsku luku dnevno izlijevalo preko 5000 m3 nepročišćenih otpadnih voda kroz 42 ispusta fekalne kanalizacije bez ikakvog pročišćavanja. "U izgradnju obalnog kolektora od 1996. godine kada je započeo projekt MEIP, uloženo je 240 milijuna kuna i puštanjem u rad u ožujku ove godine riješen je stoljetni problem izljevanja fekalnih voda u zaljev. Kanalizacijski otvori na rivi spojeni su u jedan zatvoreni sustav kolektora kojim će se fekalne vode preusmjeravati do pročistača na Valkanama", kazao je Stari.

"Pojava neugodnih mirisa vezana je uz stari austro-ugarski kanal Pragrande koji je izgrađen za potrebe odvodnje oborinskih voda, a na koji su se priključili fekalni ispusti. "Dug period suše te vrlo visoke temperature zraka i mora glavni su uzročnik pojave neugodnih mirisa koji se šire u ispustu u Uljaniku", kazao je Stari dodavši kako se s ciljem suzbijanja takvih mirisa svakodnevno sifoni čiste i pune vodom, slivnici se svaku noć ispiru cisternama morske vode te se provodi tretiranje enzimima.

Prof. dr. sc Nenad Ravlić s Građevinskog fakulteta u Rijeci potvrdio je navode direktora Starog kazavši kako će se problem pojave neugodnih mirisa riješti izgradnjom onog kolektora koji će spječiti sve dotoke fekalnih otpadnih voda u kanalu Pragrande. 

Sjednica je protekla bez oporbenih vijećnika koji su je napustili na njezinom početku zbog, kako su pojasnili, neusvajanja njihovog prijedloga za sazivanjem izvanredne sjednice te interpolacije o hitnom rješavanju i odgovornosti gradonačelnika u vezi problema širenja neugodnih mirisa u Puli nakon dovršetka radova na komunalnoj infrastrukturi.

S druge strane, vijećnik Marko Martinčić (IDS-HNS-Zeleni) tijekom rasprave napomenuo je kako sustav još uvijek nije u potpunosti izgrađen te vjeruje kako će se problem u velikoj mjeri riješiti po okončanju samog projekta. Vijećnik Viktor Lazarić (IDS-HNS-Zeleni) dodao je kako je potrebno pustiti struku da odradi posao do kraja dok je vijećnik Valter Boljunčić (IDS-HNS-Zeleni) izrazio žaljenje što su oporbeni vijećnici napustili sjednicu i time propustili priliku za kvalitetnom raspravom s ciljem iznalaženja rješenja samog problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close