Izdaci za plaće u svibnju skočili za milijardu kuna

Autor: Jadranka Dozan , 03. srpanj 2015. u 11:59
Ministar financija Boris Lalovac/Patrik Macek/PIXSELL

Pitanje je zašto se ugovorne obveze HZZO-a rješavaju ‘na refule’ umjesto redovnim uplatama.

Saborska rasprava o izvješću državne revizije o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu u srijedu je zastupnicima pružila još jednu prigodu za mrcvarenja oko prikazanih i skrivenih deficita i dugova, nacionalnih i europskih standarda… Još su se jednom tako čule primjedbe o nepravilnostima i netransparentnom prikazivanju stanja javnih financija te neusporedivosti i nepouzdanosti brojki.

Međutim, sve to ove godine je i daleko izraženije. Primjer za to ponudili su i najsvježiji podaci o glavnim kategorijama rashoda i prihoda, prema kojima su, primjerice, proračunski rashodi za zaposlene u svibnju iznosili 2,75 milijardi kuna. To je u odnosu uobičajene mjesečne iznose te stavke u ovoj (kao i prošloj) godini oko milijardu kuna više. Pritom je na same plaće iz proračuna u svibnju otišlo 2,31 milijardu kuna, što je također blizu milijardu kuna više od 'normale'. No, čudan skok nije zabilježen samo na naknadama za zaposlene, već i na materijalnim rashodima. Umjesto uobičajenih oko 600 milijuna kuna mjesečno, u svibnju je ta kategorija rashoda odnijela više od 1,1 milijardu kuna proračunskog novca. Uz tablice s tim brojkama na stranicama Ministarstva financija ne nude se nikakva objašnjenja svibanjske devijacije.

 

2,3mlrd.

kn iznosili su svibanjski troškovi za plaće

Kao što se, uostalom, ministri iz mjeseca u mjesec hvale odabranim podacima o izdašnijem priljevu poreza ili drastično smanjenim deficitom, a da pritom ni ugrubo ne pojasne izgleda li slika podjednako s podacima za sustav zdravstva, koji je od ove godine većim dijelom izvan riznice, a zajedno s HZZO-om iz nje su maknuti i preneseni neplaćeni dospjeli dugovi koje HZZO planira sanirati do 2017. godine. Odgovor za neobičan skok očito je povezan upravo s HZZO-om, odnosno činjenicom da su klinički bolnički centri ostali na proračunu Ministarstva zdravlja. Pretraživanjem stršećih podataka na prihodima vidljivo je, naime, da je u svibnju istodobno zabilježen "prihod od HZZO-a na temelju ugovornih obveza", i to u iznosu više od 1,3 milijarde kuna. Na toj stavci u prva četiri mjeseca bilo je 'nula kuna'.

Ostaje, naravno, pitanje zašto se te ugovorne obveze HZZO-a rješavaju 'na refule' umjesto redovnim uplatama? Kakvo god objašnjenje za to bilo, uz praksu takvih sporadičnih transfera ovogodišnja i lanjska  dinamika izvršenja proračuna jedva da su usporedive, a time je i uvid u stvarno stanje manjka jako ograničen. Uspijeva li danas HZZO sa skrenutim mu zdravstvenim doprinosima i dodatnim transferom proračunskog novca (na temelju određenih zakonskih propisa) ne stvarati nove gubitke i povrh toga osigurati i 900 milijuna kuna za sanaciju starih dugova? To je, naime, predviđeno njegovim planom za ovu godinu, ali kako trenutno stoje stvari ne zna se.

Bez HZZO-a, pak, proračun ove godine zasad stoji osjetno bolje nego lani. S krajem svibnja Ministarstvo financija iskazalo je 6,1 milijardu kuna deficita, što je 1,2 milijarde kuna više nego na kraju travnja, ali i više od tri i pol milijarde kuna manje nego u pet mjeseci prošle godine. Za nešto više od milijardu kuna smanjenja deficita zaslužno je micanje HZZO-a, jer je upravo u lanjskom svibnju toliko iz proračuna izdvojeno za sanaciju zdravstva, a to je ove godine stvar HZZO-ovih knjiga. Barem dok se ne objave podaci za konsolidiranu središnju državu, za koju još uvijek znamo tek stanje zaključno s krajem 2014. Naravno, u velikoj mjeri za manji je deficit u dosadašnjem dijelu godine zaslužna bolja porezna berba, naročito PDV-a.

Iako je u svibnju tog poreza prikupljeno tri milijarde kuna, odnosno 140 milijuna kuna manje nego lani, kumulativno ga je u pet mjeseci naplaćeno 16,4 milijarde ili 1,4 milijarde više nego u istom razdoblju lani. Uz to, porastu poreznih prihoda za oko dvije milijarde kuna zamijetno je pridonio i porez na dobit kojega se slilo čak 400 kuna više, a oko 180 milijuna izdašnije prihode donijele su i povećane trošarine. Nažalost, iako zbog kronično prekomjernog deficita i brzo rastućeg javnog duga stanje javnih financija u Hrvatskoj sa zanimanjem ne prati samo stručna javnost, mjerenja 'prolaznog vremena' proračunskog punjenja i trošenja u velikoj mjeri baš i nemaju puno smisla. HZZO-ov povrat dijela novca proračunu 'na refule' samo je najnoviji primjer zašto je tome tako.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“…i porez na dobit kojega se slilo čak 400 kuna više…”, bravo novinar, sta drugo reci. Tako to rade poslovne novine.
Sto se deficita tice, sve sto ste rekli su nebuloze. Aktualni deficit, osim godisnjih prirasta duga od cca. dvanaestak milijardi kuna, postoji vec godinama. Samo se nije vodio kao takav, nego se skrivao pod tepih.

Smanjite pritisak na stručnjake i umjesto da se bave punjenjem i trošenjem nek se pozabave samo trošenjem proračuna!

New Report

Close