‘Izbora u HPK ne smije biti dok svi ne postanu članovi’

Autor: Marta Duić , 01. kolovoz 2018. u 21:59
Mladen Jakopović, predsjednik HPK/I. Kralj/PIXSELL

Udruga OPG-a iz Kutjeva i srodne organizacije apeliraju da svi obvezni članovi Komore moraju imati pravo glasa.

Udruga OPG-a Hrvatske Život i predstavnici srodnih udruga u Kutjevu su održali sastanak na temu Hrvatske poljoprivredne komore, točnije obaveznog članstva, donošenju statuta, pravilnika o provođenju izbora i izborima za predstavnička tijela koji se očekuju do kraja godine.

Upozoravaju na nelogičnosti u Zakonu o HPK i nejasnim rokovima po kojima nije jasno tko će i koga birati na izborima.

"Broj sadašnjih dobrovoljnih članova, njih oko 485, samo je dokaz da poljoprivrednici nisu zadovoljni radom komore, a izborima do kraja godine tih 485 bi moglo sami sebe birati na mandat od četiri godine. Time ostalih 60.000-80.000 članova nema svog predstavnika u komori i uskraćena su im prava pa se izbori u komori ne smiju održati dok svi obvezni članovi prema zakonu, ne postanu punopravni članovi Komore", pojašnjavaju iz Života.

Prije izbora za tijela komore očekuju i županijske izbore, a poslije izbora i promjene statuta komore. 

"Dok ne dobijemo mišljenja Ministartva Uprave na pojedine članke Zakona o HPK teško je komentirati bilo što, no ne treba biti bilo kakve bojazni u pogledu izbora za članove Skupštine HPK. Svi obavezni i dobrovoljni članovi imat će pravo glasa, a članstvo je već obvezno za sve OPG-ove veće od 3000 SO kako po pitanju prava i obveza. Kada dobijemo mišljenja, krećemo sa izradom novog Statuta kako nam je Zakon i propisao u roku od 60 dana, a do kraja godine ćemo provesti i izbore", poručuje nam Mladen Jakopović, predsjednik HPK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close