Iz Vlade su nam odgovorili kako će Googleova ‘košarica’ Huaweiju utjecati na suradnju

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2019. u 16:23
FOTO: Reuters

Google je raskinuo poslovni odnos s Huaweijem vezano uz hardverske, softverske i tehničke usluge, a Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva nema takve usluge ugovorene s Huaweijem.

"U sklopu procesa razvoja bilateralnih odnosa s Kinom uspostavljeni su temelji za suradnju između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i tvrtke HUAWEI TECHNOLOGIES d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. 
Dana 10. travnja 2019. u Zagrebu, uoči summita 16+1 Croatia Summit 2019, sastanka šefova vlada 16+1 zemalja, odnosno Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC), potpisan je Memorandum koji se odnosi na jačanje suradnje na području razvoju rješenja iz Smart City područja, ali i šire razmjene stručnih znanja, industrijskih standarda te korištenja mogućnosti sudjelovanja stručnjaka na vodećim konferencijama i seminarima o digitalnim tehnologijama, kako u Hrvatskoj tako i u Kini. Memorandum je postavio okvir za razmatranje najboljih rješenja u području Smart City koncepta i predstavlja iskaz interesa bez obveze ikakvog ulaganja.
  
Dana 12. travnja 2019. u Dubrovniku potpisan je Memorandum o suglasnosti o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju „Seeds for the Future“. Memorandum će omogućiti stvaranje programa usavršavanja za 50 studenata iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija te ostalih disciplina kao što su znanost, tehnologija, inženjering i matematika, tijekom razdoblja od pet godina. 
  
Očekuje se da će iz oba Memoranduma proizaći viša razina tehnološkog razvoja, koja će stvoriti uvjete za sinergijski učinak digitalizacije i digitalne transformacije, kako za fizičke osobe tako i za gospodarske subjekte, unaprijediti rad javne uprave i stvoriti bolje uvjete za rast, inovacije i razvoj baziran na kreativnim, informatički sigurnim i pouzdanim rješenjima. 
  
Google je raskinuo poslovni odnos s Huaweijem vezano uz hardverske, softverske i tehničke usluge, a Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva nema takve usluge ugovorene s Huaweijem", stoji u odgovoru iz Vlade. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close