Istraživanje regionalne konkurentnosti

Autor: HUP , 24. srpanj 2014. u 21:59
Riječ je o istraživanju koje daje jasnu sliku o jakostima i slabostima 21 hrvatske županije

Riječ je o istraživanju koje daje jasnu sliku o jakostima i slabostima 21 hrvatske županije.

Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavilo je treće po redu istraživanje "Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2013." (RIK 2013.)".

To je nastavak mjerenja konkurentnosti hrvatskih županija započetog 2007. godine, u smislu kvalitete faktora o kojima ovisi atraktivnost nekog područja za poslovanje i življenje. Riječ je o istraživanju koje daje jasnu sliku o jakostima i slabostima 21 hrvatske županije te donosi preporuke za jačanje konkurentnosti gospodarstva na lokalnoj razini. Grad Zagreb, Varaždinska, Istarska, Međimurska i Primorsko-goranska županija zauzimaju prvih pet mjesta prema regionalnom indeksu ukupne konkurentnosti. Na začelju su Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija, tj. županije s najvećim posljedicama rata. "Jačanje konkurentnosti županija pretvorit će se u rast nacionalne konkurentnosti.

To je jedino moguće ostvariti suradnjom svih kroz korištenje lokacijskih prednosti i resursa, poticanjem potencijalnih izvora i uklanjanjem prepreka rastu. U tome ključnu ulogu ima suradnja obrazovnog i istraživačkog sustava sa poslovnim sektorom, jer bez stvaranja ljudi s kompetencijama proaktivnosti i inovativnosti koje doprinose prepoznavanju prilika i njihovog pretvaranja u konkurentni pothvat na globalnom tržištu i dalje ćemo se suočavati s najopasnijim problemom svake zemlje, a to je visoka i dugotrajna nezaposlenost, posebno nezaposlenost mladih", istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Istraživanje je provedeno prema metodologiji Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) i Instituta za razvoj menadžmenta (IMD) .

Više na: www.konkurentnost.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close