‘Istra je samostalna, ne prihvaćamo pripajanje Sjevernom Jadranu’

Autor: Agencija VLM , 29. listopad 2013. u 13:10
Valter Flego (Photo: Dusko Marusic/PIXSELL)

IDS izražava neslaganje s predloženim Zakonom o regionalnom razvoju u djelu planskih područja.

– Ovom deklaracijom želimo reći samo jedno, da je Istra samostalna regija i da ne prihvaćamo predložena planska područja kojom se Istru želi zapravo pripojiti Sjevernom Jadranu i Lici – rekao je istarski župan Valter Flego u ponedjeljak, nakon održane sjednice Savjeta IDS-a na kojoj je jednoglasno usvojena Deklaracija o regionalnom razvoju.

Tako IDS izražava neslaganje s predloženim Zakonom o regionalnom razvoju u djelu planskih područja. O Deklaraciji će se danas raspravljati i na sjednici Županijske skupštine jer, kako je kazao potpredsjednik IDS-a Boris Miletić, kada se prilikom stvaranja novih regionalnih oblika već nije pitalo građane , trebalo čuti barem mišljenje predstavnika građana u županijskoj Skupštini. Za IDS o ovoj temi nema pregovaranja s ostalima strankama Kukuriku koalicije.

– Ono što mi tražimo je da se elementi iz Plana 21, posebice decentralizacija, provedu u djelo, jer su za to građani ovoga područja glasali. Tražimo da se zaustavi proces seljena državnih institucija iz Istre u Rijeku, odnosno da se one institucije koje su preseljene u Rijeku vrate u Istru – odlučan je Miletić koji ipak vjeruje da će s koalicijskim partnerima uspjeti dogovoriti da se Istra sačuva kao regija.

– Stav IDS-a je da mi već danas u Hrvatskoj prema ustavu imamo definiranu regionalnu samoupravu . Ono što mi želimo je da se ustavne odredbe pretoče u zakon, da se regijama da više mogućnosti, više ovlasti i više odgovornosti – naglasio je Miletić.

Deklaracijom o regionalnom razvoju pozivaju državnu vlast da reformu uprave temelji na principima supsidijarnosti, regionalizacije i decentralizacije, kao i da se u izradu uključe sve relevantne stručne i političke snage u svrhu postizanja nacionalnog konsenzusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close